Levo je Ekscenter, desno bivša prodajalna žirovske Alpine, obe sta sedaj last MONG. Foto: Radio Koper
Levo je Ekscenter, desno bivša prodajalna žirovske Alpine, obe sta sedaj last MONG. Foto: Radio Koper

O nakupu ni odločal mestni svet. Župan ima namreč možnost, da v primerih, ko se je potrebno hitro odločiti, do višine 236.000 evrov nakup izvede sam, brez odločanja svetnikov. Vrednost bivše Alpinine trgovine je bila višja. Na upravi so pojasnili, da je bila nepremičnina vključena v letni načrt ravnanja z nepremičnim premoženjem, ki ga je sprejel mestni svet, kar županu omogoča nakup. Pred podpisom pogodbe se je posvetoval tudi z vodji svetniških skupin. Klemen Miklavič pojasnjuje: "Prostore Alpine je prodajala Alpina, ker se je odločila, da bo umaknila trgovino na drugo lokacijo. Mestni svet je župana pooblastil, da to trgovino kupi. Glede na ceno, ki se je postavila na trgu, smo uveljavili predkupno pravico. Sami na ceno nismo imeli vpliva. Je bila pa višja, kot je predvideval mestni svet. Vendar je tisto okvirna cena, ki pa je ni mogoče, ko se kupuje nepremičnine, točno določiti vnaprej."

Prostori v Ekscentru merijo skoraj 600 kvadratnih metrov, z nakupom bivše Alpine pa so pridobili še dodatnih 140. Po mnenju Miklaviča je nakup pomemben še z drugega vidika.
"Ocenil sem, da je pomembno, da ima mesto nadzor nad tem, kaj se dogaja v jedru in da zato potrebuje lastništvo te konkretne nepremičnine, zato sem se, kljub temu, da je bila cena nekolika višja, odločil za nakup."

V mladinskem centru se še odločajo, ali bodo programe preselili v center mesta. Oklevajo zato, ker imajo v bližnjem športnem parku več aktivnosti, ki jih lahko izvajajo v času počitniškega varstva.