Stari Jochmannov mlin, ki kraljuje ob reki Hubelj sredi Ajdovščine in je ena najbolj prepoznavnih vedut mesta, zadnjih 20 let nezadržno propada. Foto: Radio Koper/Karin Zorn Čebokli
Stari Jochmannov mlin, ki kraljuje ob reki Hubelj sredi Ajdovščine in je ena najbolj prepoznavnih vedut mesta, zadnjih 20 let nezadržno propada. Foto: Radio Koper/Karin Zorn Čebokli

Stari oziroma Jochmannov mlin na robu starega mestnega jedra Ajdovščine je pogorel leta 1997 in od takrat propada. Zdaj bo na tem mestu zrasel štirizvezdični hotel, s centrom dobrega počutja in restavracijo, napoveduje ajdovski župan Tadej Beočanin. "Vse te tri vsebine v Ajdovščini potrebujemo in verjamem, da bomo tekom tega leta s skupnimi močmi pripravili podroben prostorski načrt, ki bo realizacijo vseh teh ciljev omogočil."

Družbo Meridian Management s sedežem v Ljubljani je ustanovila mednarodna skupina investitorjev, ki deluje v hotelirstvu, je povedal solastnik družbe, Dmitrii Shneiderman. To bo sicer njihov prvi hotel v Sloveniji, ocenjena vrednost investicije pa je 10 milijonov evrov. "Upam, da bomo dobili gradbeno dovoljenje v naslednjem letu in da bi potem začeli graditi. Zaključili bi ga leta 2026. Načrtujemo 85 sob, bomo pa videli sproti, saj bo to odvisno od Zavoda za varstvo kulturne dediščine." Stari mlin je namreč spomeniško zaščiten, Zavod za varstvo kulturne dediščine pa je že dal preliminarne smernice, pojasnjuje župan Beočanin. "Najbolj zgodovinski del objekta, torej pročelje in prvi objekt mlina, bo ohranjen v celoti, seveda prenovljen, ampak vizualno ohranjen in tudi po velikosti. Prizidek pa se lahko nekoliko spremeni, kar bodo pokazali nadaljnji projekti."

Kot dodajajo v družbi Meridian Management, si želijo sodelovanja z različnimi lokalnimi ponudniki, saj načrtujejo med drugim tudi ureditev vinoteke. Novica o gradnji hotela na območju starega mlina je med Ajdovci, sodeč po objavah na družbenih omrežjih, sprožila mešane odzive, saj je bila pred leti ideja, da bi na tem mestu zrasel nov kulturni dom. Beočanin pa je pojasnil, da se kot boljša lokacija za gradnjo kulturnega doma kaže Rizzatijeva vila.