Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po neuradnih podatkih bo v prihodnjih dneh šempetrsko bolnišnico zapustil še en zdravnik specialist. "Vzroka za odhode sta znana in se rešujeta že vrsto let," nam je zaupal zdravnik, ki ne želi biti imenovan. To sta preobremenjenost in slabo plačilo. In še: "Ljudje gredo tja, kjer je boljše, v javnem zdravstvu pa se nič ne spremeni."

Sindikalni zaupnik Fidesa v šempetrski bolnišnici Jure Klanjšček nam je povedal, da se z odhodi zdravnikov soočajo vse slovenske bolnišnice in da gre za sistemsko težavo, ki jo mora rešiti država: "V nasprotnem primeru se nam bo zgodilo, da nam bo javno zdravstvo razpadalo."

Vprašali smo ga, kaj konkretno odhodi štirih radiologov pomenijo za paciente. "Če se bodo odhodi nadaljevali, za paciente ne pomeni nič dobrega. Nekatere storitve, ki so bile do sedaj brez težav dosegljive 24 ur, morda zdaj ne bodo dosegljive ali dosegljive v takem obsegu ali pa sploh ne bodo dosegljive," pojasnjuje.

Ali bo trpela ultrazvočna diagnostika, pa strokovna direktorica bolnišnice Jasna Humar: "Najverjetneje bomo morali nekoliko spremeniti način zagotavljanja 24-urne diagnostike in se iz UZ, ki zahteva fizično prisotnost radiologa, preusmeriti na CT posnetke in MR, ki omogočajo odčitavanje posnetkov na daljavo. Kvaliteta storitev v UC, tudi izven rednega delovnega časa, se zato ne sme zmanjšati, samo nekoliko drugačen način moramo najti in se prilagoditi spremenjenim razmeram."

Absurd slovenskega zdravstva je tudi v tem, da bodo lahko radiologe, ki so odšli iz šempetrske bolnišnice, za isto delo pogodbeno zaposlili kot s.p.-je.