Foto: Facebook Visit Ilirska Bistrica
Foto: Facebook Visit Ilirska Bistrica

Župan občine Ilirska Bistrica – tja spadajo Sviščaki in Mašun – Gregor Kovačič, po izobrazbi dr. hidrogeografije, pravi, da so meritve Agencije za okolje na žalost zelo zgovorne in postavljajo investicije v smučarsko infrastrukturo pod velik vprašaj: "Debelina snežne odeje se tanjša. Podatki kažejo, da okoli 20 do 30 odstotkov na desetletje, kar pomeni, da bo težko v prihodnosti pričakovati, da bi nižje ležeča smučišča sploh imela sneg."

In kje vidi rešitev? "Za ta nekdanja smučišča bo treba poiskati tržno nišo s fokusom na celoletnem turizmu. Taka središča bodo pomembna zlasti poleti, predvsem za sprostitev in ohladitev ljudi iz vročih nižjih predelov. Po drugi strani pa bi lahko tam razvijali športe, za katere bi lahko izkoristili nekdanjo infrastrukturo, na primer z ureditvijo kolesarskih prog," odgovarja Kovačič.

Je bil pa zadnji teden, kar se snežnih padavin tiče, zelo radodaren in tako na Mašunu kot tudi na Kaliču so uredili sankališča in tekaške proge. Za slednje na Kaliču skrbi Aleš Hace: "Ob tem sneženju smo uredili sankališče, za otroke smo uredili smučarsko progo Zajček, do polovice je pripravljena proga Srna, uredili pa smo tudi dva kilometra tekaške proge."

In čeprav je cesta na Kalič uradno zaprta, so na občini Postojna poskrbeli, da so jo konec tedna vsaj splužili.