Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Sektor kriminalistične policije Policijske uprave Koper preiskuje kazniva dejanja velikih tatvin oziroma tatvin denarja in vrednejšega nakita ter nasilništva, katerih je osumljena 65-letna Izolanka. Na podlagi podanih prijav oziroma ovadb ter zbranih obvestil izhaja, da je osumljena opravljala naloge osebne negovalke v različnih časovnih obdobjih in pri več oskrbovancih. Pri tem naj bi izkoriščala ter zlorabljala njihovo starost, zdravstveno stanje in nemoč.

Pri 65-letnici so policisti opravili preiskavo stanovanja in drugih prostorov in zasegli nakit, za katerega sumijo, da izvira iz kaznivih dejanj. Foto: Policija
Pri 65-letnici so policisti opravili preiskavo stanovanja in drugih prostorov in zasegli nakit, za katerega sumijo, da izvira iz kaznivih dejanj. Foto: Policija

Preiskava je do zdaj pokazala, da si je osumljena Izolanka v času opravljanja nege protipravno prilastila nakit in denar na škodo več starostnikov, vrednosti še niso ocenili. Vsaj v enem primeru pa je bila do oskrbovanke nasilna, poniževala jo je in spravljala v podrejeni položaj. Davor Tozan iz Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper:
"Na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika smo pri osumljeni opravili hišno preiskavo in preiskavo drugih prostorov. Pri tem smo zasegli več kosov nakita. Po opravljeni hišni preiskavi smo zoper osumljeno podali kazensko ovadbo za veliko tatvino, za katero je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen do 5 let zapora. V enem primeru za kaznivo dejanje nasilništva, za katero je zagrožena kazen do 2 leti zapora."

65-letnico so policisti v preteklosti že obravnavali, nazadnje v letih 2020 in 2021, za enaka dejanja. Policisti tudi še ugotavljajo, ali je imela oskrbovalka urejen delovni status: "Bomo pa o ugotovitvah obvestili tudi delovno inšpekcijo."

Kot je do zdaj znano, je delo negovalke opravljala samo na območju Slovenije: "Smo se pa povezali tudi z bližnjimi varnostnimi organi in smo jih zaprosili za njihove podatke."

Za zdaj so zbrali tri prijave oškodovancev zaradi tatvin in eno zaradi nasilništva. Pozivajo pa morebitne žrtve, da pokličejo 113 ali se zglasijo na najbližji policijski postaji.