V Hitu je večina zaposlenih še vedno na čakanju. Foto: www.hit.si
V Hitu je večina zaposlenih še vedno na čakanju. Foto: www.hit.si

Število brezposelnih sicer ni zaskrbljujoče, kar preprečujejo ukrepi čakanja na delo in skrajšanje delovnega časa, igralniški gigant pa še vedno stoji in upa, da se bodo razmere izboljšale. Kljub temu bodo potrebne korenite spremembe.

Začenjamo pri obrtnikih in podjetnikih. Kar 70 odstotkov subjektov posluje z Italijo in zato so zaradi zaprtja meje posledice še hujše. Direktorica obrtno-podjetniške zbornice, Roberta Fortuna, nam je pojasnila: "Po raziskavi, ki je bila opravljena leta 2020, med vsemi anketiranimi kar tretjina obrtnikov in podjetnikov razmišljala o zaprtju dejavnosti zaradi posledic epidemije. Štirideset odstotkov sodelujočih v anketi je dejansko moralo začasno zapreti svojo dejavnost, več ko sedemdeset odstotkov pa je moralo bistveno omejiti svoje poslovanje. Dvajset odstotkov je že odpuščalo zaposlene."

Obenem ocenjujejo, da imajo vsi, ki so zaprli dejavnost, negativne bilance. Danes se sicer odpirajo terase, a v Parku Lijak, kjer se s turizmom ukvarjajo že več kot dve desetletji in so imeli goste s celotnega sveta, ostajajo zaprti. Prav tako so morali ustaviti naložbo v načrtovani resort. Zaradi kriznih razmer pa se je lastnik Aleksander Mladovan prezaposlil in zdaj dela v gradbeništvu. "Ostali smo brez prihodka, smo petčlanska družina. Tista pomoč, ki jo daje država kot temeljni dohodek namreč ne omogoča preživetja, potrebno je bilo dobiti novo službo."

Delodajalci na Goriškem sicer povprašujejo po kadrih, vendar običajno tistih, ki jih v bazenu brezposelnih ni. Stopnja brezposlenosti je 6,9-odstotna. Brez vladnih ukrepov bi bila mnogo višja. Ukrep čakanja na delo je doslej koristilo skoraj 1600 poslovnih subjektov za skupno nekaj več kot 13 tisoč oseb, krajši delovni čas pa 480 poslovnih subjektov. Na čakanju je večina zaposlenih v Hitu, kjer so število zaposlenih tudi zmanjšali za več kot sto. Obeti za nadaljnje poslovanje niso posebno vzpodbudni. V družbi Mahle poslujejo s skrajšanim delovnim časom, večina zaposlenih je ohranila delovno mesto, zaradi načrtovanih naložb bodo v prihodnje tudi zaposlovali. Pod črto: nekateri so na dnu, za druge pa je epidemija tudi priložnost. Oprijemljive številke o poslovanju bodo znane po oddaji zaključnih računov.

Ingrid Kašca Bucik