Foto: Oljarna Babič
Foto: Oljarna Babič

Do včeraj na plaži, danes že v oljčniku. Matej Babič se je z nekaj oljkarskimi prijatelji odločil za zelo zgodnje pobiranje. "Struktura kupcev se spreminja, tudi njihov okus se spreminja, saj je to olje bolj močnega, pikantnega okusa, bolj intenzivnega vonja."

Pred torkljo v Babičih je bilo že prvi dan prav živahno – tako zgodaj niso še odprli, pravi Rok Babič, ki skrbi za centrifugo olja. "Sem vedel, da bo toliko ljudi, lani jih je bilo manj, to so tisti oljkarji, ki si želijo visoko vsebnost polifenolov."

Na zrelost plodov vplivajo tako oljevitost, obarvanost kot trdota plodov. Spremljajo jih v poskusnem centru za oljkarstvu in rezultate tedensko pošiljajo oljkarjem po vsej Primorski. Vodja Viljenka Vesel: "Lahko bi rekli, da so mogoče zdaj prezelene, a to ima tudi drugo prednost, saj lahko glede kakovosti dosegajo olja visoko vsebnost biofenolov. Kdor ima veliko oljk, pa je smiselno, da začne zgodaj, da ne bi prepozno končal."

Izziv za pridelovalce olja nista le vreme in morebiten napad oljčne muhe, ampak tudi napoved, da bodo cene predelave plodov letos višje kot lani.