Možnost plačljivega abonmaja v novi garažni hiši, ki so jo odprli nedavno, je že sprejelo okoli 150 meščanov. Foto: Mestna občina Koper
Možnost plačljivega abonmaja v novi garažni hiši, ki so jo odprli nedavno, je že sprejelo okoli 150 meščanov. Foto: Mestna občina Koper

Koprska občina je postopno spremembo parkirnega režima v delu Kopra napovedala zaradi odprtja nove garažne hiše pod Muzejskim trgom in zaradi želje, da se pločevina začne umikati iz mestnega jedra. O tem so govorili s predstavniki Krajevne skupnosti Koper center, ki so novosti načeloma pozdravili.

A skupina, ki se je na občino obrnila v preteklih dneh, ni takega mnenja. V dopisu oziroma pozivu pišejo, da so pričakovali dogovor in iskanje najboljših možnih rešitev za vse, ki v mestu živijo in delajo. Namesto tega, pravijo, "... ste mesto razkosali na cone, občane razdelili na tiste s pravico in tiste brez njih". Za ene subvencionirana garaža, za druge niti dostopa do lastne hiše ali lokala.

Pričakujejo, da bo župan nemudoma sklical javno razpravo, zloženka, ki so jo prejeli na dom pred mesecem, se jim ne zdi dovolj. V pozivu, pod katerim je nekaj deset podpisov, zahtevajo, da se revidirajo vsi parkirni režimi na vseh parkiriščih, ki pripadajo centru Kopra.

Z občine odgovarjajo, da bodo najprej pripravili predlog režima dostopa in dostave po Kidričevi ulici, ki bo veljal po namestitvi potopnega valja. O tem bodo obvestili tako krajevno skupnost kot podpisnike poziva, ki bodo na predlog lahko podali svoje predloge. Okoli 150 meščanov je že sprejelo možnost plačljivega abonmaja v novi garažni hiši in domnevajo, da se bo marsikdo za to odločil do konca leta.