Brv povezuje oba bregova Soče med vasjo Kal-Koritnica in zaselkom Jablanca. Foto: Radio Koper
Brv povezuje oba bregova Soče med vasjo Kal-Koritnica in zaselkom Jablanca. Foto: Radio Koper

Povezava obeh bregov Soče med vasjo Kal-Koritnica in zaselkom Jablanca je bila od nekdaj pomembna, se spominja predsednik KS Čezsoča, Ambrož Skočir: "Stara brv je bila skoraj na istem mestu, le nekoliko nižje dol. Tam je bila večja skala, zavrtana v nabito železo, potem pa kolo, na drugi strani pa zabetonirano oz. dve točki s skalo. Zajla, traverze, deske in to je to. Štirideset let nazaj je bila ta brv zelo pomembna. Hodili smo v trgovino, gostilno, mlekarnico, zbiralnico mleka. Zdaj je pa bolj za sprehode. Je lep krog: Bovec, Vodenca, Jablanca, Čezsoča."

Tu potekata tudi Soška pot in daljinska pohodniška pot Alpe Adria Trail, dodaja direktor zavoda za turizem Dolina Soče, Vilijam Kvalič: "So te brvi značilne za naše območje, so en tak poseben podpis doline Soče, tako da smo zelo veseli vsake take pridobitve. Pohodništvo je ena glavnih dejavnosti, ki konstantno raste."

Gradnja je bila velik izziv, pravi podizvajalec Peter Poljanec iz družbe Kaskader: "Že zaradi samega terena je bil skoraj nemogoč dostop. Sama montaža mostu je trajala en teden, ampak najprej je bilo veliko dela z betoniranjem. Vse skupaj nam je vzelo kakšne tri mesece. Les bo treba vzdrževati, sicer pa je življenjska doba zagotovo krepko več kot 50 let s tekočim vzdrževanjem. Tudi avstrijski mostovi po Trenti so po 100 let stari in tudi ta bo zdržal."

Za brv so sprva predvideli dobrih 120.000 evrov, pojasnjuje župan Občine Bovec, Valter Mlekuž: "Brez tega, da smo morali odkupiti še zemljišča. Vemo, da smo eno leto izgubili prav zaradi zemljišč. Potem so se pokazala dodatna dela, tako da je na koncu prišlo okoli 150.000 evrov."

Na Bovškem so sicer letos obnovili tudi brv ob vstopu v slikovita korita Mlinarice v Trenti in manjšo brv Možnica, kar pa je bil precej manjši finančni zalogaj za občino. Za obnovo obeh so porabili manj kot 12.000 evrov iz 11. člena Zakona o TNP.