Foto: MONG
Foto: MONG

Kakšna je posebnost tridimenzionalnega prehoda za pešce oziroma 3D zebre, je pojasnil predsednik zavoda Varna Pot Robert Štaba: "Da nam neko drugo dimenzijo; ko se pripeljemo blizu, zgleda kot kocka in ustrašimo se, da se bomo zaleteli, zato umirimo vožnjo, predvsem pa gre za večjo pozornost. Pri današnji uporabi mobilnih telefonov in skrbeh, ki jih nosimo v avtomobile, nemalokrat pozabimo biti na cesti, biti skoncentrirani."

Prvo 3D zebro so v mestni občini Nova Gorica postavili pri Osnovni šoli Frana Erjavca, kjer so v bližini tudi Osnovna šola Kozara, centralni vrtec, dijaški dom in dom upokojencev. Ravnateljica Osnovne šole Frana Erjavca Lara Brun: "V bližini je tudi avtobusna postaja, ker avtobusi naše vozače odpeljejo na različne konce na obrobju mesta. Tam je tudi precejšnja gneča avtomobilov in ta zebra bo res umirila promet."

Ali bo prvi sledila še kakšna podobna zebra, novogoriški župan Samo Turel: "Začeli smo z eno, moram pohvaliti odlično sodelovanje z zavarovalnico Generali. Upam, da bomo uspeli postaviti pred šolami še kakšno." In tako zagotovili še večjo varnost učencev na poti v šolo, je še dodal Turel.