Foto: BoBo
Foto: BoBo

Občinski javni stanovanjski sklad in republiški stanovanjski sklad nad Dolinsko gradita novo sosesko – skupaj sta se lotila dveh stolpičev, enega gradi občinski sklad sam. Na streho enega od treh blokov, v katerih bo skupaj 166 javnih najemnih stanovanj, bodo po načrtih postavili dva plinska kondenzacijska kotla, odločitev pojasnjuje direktor občinskega stanovanjskega sklada Zlatko Kuštra: "Na strehi bloka številka 2 bo zgrajena ta kurilnica, zaenkrat z utekočinjenim naftnim plinom. Ko pa bo do Kopra pripeljan zemeljski plin, bo možen prehod na ta energent. Gre za 166 stanovanj, ki jih je treba ogrevati in jim pripeljati sanitarno vodo, saj po projektu nimajo svojih bojlerjev."

Predstavniki stranke Koper je naš so podali več pripomb na uporabo trenutno zelo dragega utekočinjenega naftnega plina, predlagali so namestitev sončnih celic. A Kuštra pravi, cene nihajo, že pred dnevi so bile cene nafte in zemeljskega plina nižje. Sprememba načrtov bi podražila in upočasnila gradnjo. "Fotovoltaika ni tako preprosta. Za blok tri, ki ga gradimo kot investitor, bo visok, poleg pritličja bo imel še osem nadstropij, zato fotovoltaika zaradi požarne varnosti ni ustrezna," razlaga Kuštra.

Zasebnega partnerja za gradnjo kotlovnice za ogrevanje in vročevodov bodo poiskali z razpisom. Ponudili mu bodo koncesijo za uporabo kotlovnice za določen čas.