Foto: Radio Koper/Nataša Uršič
Foto: Radio Koper/Nataša Uršič

Tranzitni promet za avtomobile na Delpinovi ulici po novem ni zaželen. Voznike bodo s prometno omejitvijo in urbano opremo skušali preusmeriti drugam. Še naprej bo dovoljena dostava do parkirišč za poslovne prostore in tržnico. Vodja kabineta župana Gorazd Božič je povedal, da je ulica prometno urejena po zgledu Slovenske ceste v Ljubljani. "Tako gostinci kot tudi drugi lokali bodo imeli možnost razvijati dejavnost zunaj, ne samo v objektih. Za začetek bomo decembrsko dogajanje nakazali sami. In sicer s praznično tržnico v drugi polovici decembra, ki jo bosta pripravila novogoriška Obrtna zbornica in podjetje Supernova."

V času Evropske prestolnice kulture bo postala prizorišče številnih kulturnih dogodkov tudi zaradi bodočega knjigotrškega središča, ki naj bi tam že kmalu zaživelo. Tristransko pogodbo naj bi na mestni občini podpisali kmalu, prostori so last občine. "Ostali lokali so v privatni oziroma zasebni lasti. In tisti, ki so tam, kot ste že lahko videli, so že razširili svoje letne vrtove. Čakamo družbo Mlinotest, da pove, kako gre prodajni postopek njihovega lokala. Družba Hit je že napovedala, da bo odprla zunanji vrt. Tako da računamo, da bi v kakem letu ta ulica zaživela tako, kot smo si zamislili."

Božič še dodaja, da bo knjigotrško središče združevalo knjigarno, kavarno in knjižno ponudbo, za katero bo skrbela novogoriška Raziskovalna postaja ZRC SAZU.