Prostori nekdanjega turistično-informacijskega centra na ulici Petra Skalarja, kjer bo deloval center za duševno zdravje. Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak
Prostori nekdanjega turistično-informacijskega centra na ulici Petra Skalarja, kjer bo deloval center za duševno zdravje. Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak

Center za duševno zdravje odraslih v Tolminu bo namenjen vsem polnoletnim osebam z različnimi težavami od Bovca, Kobarida, Tolmina do Cerkna in Idrije, pojasnjuje specialist psihiater v tolminskem zdravstvenem domu Špela Šorli. "Lahko gre čisto za kratkotrajne težave, kakšne akutne reakcije na stres, ki lahko ob hitri pomoči hitro izvenijo, sicer pa lahko preidejo v neko kronično stanje. In vsem drugim, ki imajo neke težave na področju duševnega zdravja, tudi starejšim. Za sam vstop v center in obravnavo napotnica ni potrebna, o tem, da nekdo potrebuje pomoč, nas lahko obvestijo tudi drugi."

Poleg zdravnika psihiatra bo v centru deloval še klinični psiholog, socialni delavec, delovni terapevt in diplomirana medicinska sestra, kar je velik korak naprej glede preventivne na področju duševnega zdravja v Zgornjem Posočju, je prepričana psihologinja Urša Leban. "In upam, da bomo počasi destigmatizirali in detabuizirali celotno temo duševnega zdravja in da nam bo postalo tako samoumevno, kot da poiščemo pomoč pri zobozdravniku, ko nas boli zob, ali pa ko si zlomimo nogo, da tudi v primeru duševne stiske poiščemo strokovno pomoč."

Z nacionalnim programom duševnega zdravja 2018-2028 želijo zgolj okrepiti zdravstvene domove, pojasnjuje regijska koordinatorica za duševno zdravje pri NIJZ Nova Gorica Andrejka Prijon. "Ker je cilj, da se na primarni ravni ponudi dovolj dobra in široka strokovna služba, da bi ljudje, ki imajo takšne težave, ostajali v domači oskrbi oz. v domačem okolju, ne pa da bi se selili zaradi pomanjkanja stroke in podpore v neke inštitucije."