Potreb in povpraševanja po tovrstni oskrbi starejših je zelo veliko, tako da si v gradiškem domu upokojencev obetajo v kratkem zapolniti vsa mesta. Foto: AP
Potreb in povpraševanja po tovrstni oskrbi starejših je zelo veliko, tako da si v gradiškem domu upokojencev obetajo v kratkem zapolniti vsa mesta. Foto: AP

Uporabnike smo v novem dnevnem centru zmotili pri barvanju na papir izrisanih src: "Se učimo in delamo počasi. Če zmoremo," nam zaupa Milka, ki je dan prej dopolnila 95 let. Vilma zadovoljno dodaja: "Prav lepo je." Do zdaj je bila namreč sama doma.

Prihajajo med osmo in deveto dopoldne, zajtrku sledi listanje časopisov in potem telovadba, opisuje običajno ponudbo dnevnega varstva oskrbovalka-animatorka Laura Kodrič: "Imamo enkrat tedensko peko peciva ali kuharijo, po kosilu kavica in prigrizek, med četrto in peto pa jih svojci pridejo iskat." Njena kolegica Irena Cotič je zapustila delo v komerciali in sprejela nov izziv: "In sem zelo zadovoljna. Me izpolnjuje drugače od mojega dozdajšnjega dela."

Dnevni center in začasne namestitve so dodana vrednost, kajti starostniki lahko tako dlje ostanejo v domačem okolju, poudarja direktorica Doma upokojencev Gradišče Jana Hreščak: "Za eno in drugo storitev praktično čakalne dobe ni – bolj v smislu dogovora za začetek dejavnosti. Recimo, v okviru dnevnega centra se nam zdi vselej dobrodošlo, da si morebitni uporabnik najprej pogleda prostore, pride poskusiti in nekako spoznati okolje."

Zaradi vse več diagnoz demence načrtujejo oddelek tudi za te vrste uporabnikov, dodajajo še v Domu upokojencev Gradišče nad Prvačino.