Po dolgih letih so župani štirih istrskih občin sedli za skupno mizo. V kratkem bodo ustanovili koordinacijo županov. Foto:  Občina Izola Foto:
Po dolgih letih so župani štirih istrskih občin sedli za skupno mizo. V kratkem bodo ustanovili koordinacijo županov. Foto: Občina Izola Foto:

Medobčinskega sodelovanja vseh istrskih občin v zadnjih letih sploh ni bilo. Največji in edini skupni uspeh zdaj že bivših županov izolske in koprske občine je zaprtje obalne ceste za promet. Novoizvoljeni župani izolske, koprske in piranske občine ter župan ankaranske so se dogovorili, da bodo medobčinsko sodelovanje in koordinacijo formalizirali v kratkem. In kje so sinergije možne? izhaja iz izkušnje

"Občini Piran in Ankaran imata skupno inšpekcijsko in redarsko službo. To ima tako prednosti kot slabosti. Na obalni ravni je že zdaj kar nekaj takih medobčinskih institucij, javnih zavodov ali gospodarskih družb. Obalne lekarne delujejo izvrstno, tudi Rižanski vodovod je medobčinska družba. Škoda bi bilo takšno priložnost, ki nam je dana, da poizkusimo tam, kjer so pričakovanja in potrebe vseh prebivalcev slovenske obmorske Istre toliko skladna, d a jih zmoremo poenotiti in reševati na medobčinski ravni in jih kot poenotena posredovati odločevalcem v Ljubljani. Z našim delom v prihodnjih štirih letih bomo poskusili narediti tiste korake, ki bi jih pred nami v minulih dvajsetih letih morali narediti drugi župani."

Ker pa se trije novoizvoljeni župani šele seznanjajo z občinskim ustrojem, konkretni danes niso bili.

Piranski Đenio Zadkovič pravi, da so ugotovili, da imamo ogromno različnih elementov, ki jih lahko združimo, gre za sinergijo.

Z razumnimi in srčnimi ljudmi se da marsikaj dogovoriti, pravi koprski župan Aleš Bržan, ki sicer v tem trenutku sestavlja svojo ekipo. Včeraj je razrešil direktorico občinske uprave Sabino Mozetič.

"Smo v fazi pridobivanja novega direktorja občinske uprave, z njim bomo reorganizirali delo, ta proces traja mesece."

Izolska občina, ki je srečanje gostila, pa v tem trenutku rešuje predvsem svoj problem - zaradi izgubljene tožbe bi morala plačati skoraj dva milijona evrov, ki ju nima. Današnji sestanek župana Danila Markočiča s predstavnico podjetja je bil zadnji hip prestavljen na prihodnjo sredo.

Tjaša Škamperle