Foto: BoBo
Foto: BoBo

Elaborata z višjimi cenami so svetniki dobili na mizo s strani obeh izvajalcev, ki skrbita za odpadke. Komunala Nova Gorica za zbiranje in družba Kostak iz Krškega za obdelavo in odlaganje. Vzroke za višje cene je svetnikom pojasnil direktor novogoriške Komunale Darko Ličen: "Višji so stroški pogonskega goriva, stroški rezervnih delov. Za primerjavo naj povem, da so stroški rezervnih delov narasli od 25 do 35 odstotkov. Stroški nabave, konkretno smetarskih vozil, tudi do 30 odstotkov. Cena električne energije je krat tri."

Svetniki iz vrst SD in Levice niso podprli višjih cen. Tomaž Horvat (SD) je pojasnil, da stroški niso jasni in transparentno podani: "Iz dokumenta niso razvidni vsi prihodki iz drugih aktivnosti, ki jih izvaja družba Komunala."

Aleš Markočič (Gibanje Svoboda) je menil, da je odločitev SD-ja in Levica namenjena nabiranju političnih točk: "Bi se vprašal – pred dvema letoma, če bi šli s svojim avtom po vseh odlagališčih odpadkov in jih peljali v Krško ter prišli nazaj, bi za bencin morali plačati sto evrov – koliko porabimo danes, svetnik? In vi pravite, da podražitev ni upravičena!"

Zaradi podražitve cen energentov in drugih stroškov bodo položnice za komunalne storitve višje v vseh petih občinah, ki jih pokriva Komunala Nova Gorica. V Novi Gorici, Brdih in občini Renče-Vogrsko so cene že povišali. Do konca meseca naj bi jih v Kanalu, junija pa še v občini Miren-Kostanjevica.

Višje položnice v Ajdovščini, za industrijo drugačene cene

Tudi ajdovski svetniki so včeraj potrdili nove cene komunalnih storitev. Položnica štiričlanske družine za oskrbo s pitno vodo, odvajanje in čiščenje odpadnih voda in ravnanje z odpadki, bo dražja za dobre tri evre in bo znašala slabih 69 evrov.

Zaradi preobremenjenosti centralne čistilne naprave v Ajdovščini z industrijskimi odplakami, so se v tamkajšnji komunalno-stanovanjski družbi odločili, da bo s tem povezane stroške krila izključno industrija. Foto: BoBo
Zaradi preobremenjenosti centralne čistilne naprave v Ajdovščini z industrijskimi odplakami, so se v tamkajšnji komunalno-stanovanjski družbi odločili, da bo s tem povezane stroške krila izključno industrija. Foto: BoBo

Položnica povprečne štiričlanske družine bo dražja za pet odstotkov, je pojasnil direktor Komunalno-stanovanjske družbe Ajdovščina Luka Jejčič: "Od tega komunalne storitve za 3,4 odstotka, ostalo pa iz naslova omrežnin."

Industrijski porabniki pa bodo letos prvič pri čiščenju odpadnih voda plačevali drugačno ceno od občanov. Za to so se odločili, ker je lani prišlo do preobremenitve centralne čistilne naprave v Ajdovščini. "Teh stroškov ne moremo in ne smemo naložit občanom, tako da smo z letošnjim letom vpeljali zaračunavanje za občane posebej, ti imajo svojo ceno, ki znaša 0,94 evra, za industrijo pa smo vpeljali ceno glede na obremenitev. Tukaj upoštevamo tako količino kot onesnaženost odpadnih voda. Giblje se od 1,09 do 1,64 evra," je pojasnil Jejčič.

Težave na liniji blata od lani rešujejo z najeto centrifugo, kar komunalo mesečno stane 17 tisoč evrov. Občina Ajdovščina je že v postopku nakupa nove, je dodal Jejčič: "Računamo, da bomo to izpeljali do konca leta. Moramo pa še malo počakati, ker je to odvisno od dobavnih rokov dobavitelja."

Občina pripravlja tudi projekt prenove čistilne naprave. Ajdovska komunalno-stanovanjska družba je sicer lani poslovala s 120 tisoč evri dobička.