Poštna okenca ostajajo na istem mestu, trenutno prazni prostori v zgradbi Pošte Slovenije pa bodo oddana najemnikom. Foto: Radio Koper
Poštna okenca ostajajo na istem mestu, trenutno prazni prostori v zgradbi Pošte Slovenije pa bodo oddana najemnikom. Foto: Radio Koper

Gre za tisoč kvadratnih metrov pisarniških prostorov in večje parkirišče. V Poslovni enoti Koper odgovarjajo, da ni razloga za strah, saj bodo poštna okenca ostala na istem mestu, kot so sedaj. Večino ostalih prostorov bodo oddali, saj so po združitvi novogoriške in koprske enote ostali prazni. Sedež Poslovne enote se je namreč pred šestimi leti preselil v Koper. Se pa na Severnem Primorskem v več vaseh obeta preoblikovanje obstoječih pošt v pogodbene.

Poslovna enota Koper od leta 2015, ko se je združila z Novo Gorico s 700 zaposlenimi pokriva območje celotne Primorske - od Obale do Bovca. Direktor Damjan Lah je pojasnil, zakaj bodo skoraj celotno poslovno stavbo v Novi Gorici oddali v najem: "Ta zgradba v Novi Gorici, ki je bila prej upravna zgradba poslovne enote, je prazna in Pošta Slovenije se je zaradi ekonomičnosti in skrbnega upravljanja poslovne stavbe odločila, da zgradbo odda v najem in temu je namenjen ta oglas."

Na Pošti Slovenija ugotavljajo, da je pisemskih pošiljk vse manj, paketnih pa vse več. Foto: Televizija Slovenija
Na Pošti Slovenija ugotavljajo, da je pisemskih pošiljk vse manj, paketnih pa vse več. Foto: Televizija Slovenija

V poslovni zgradbi je pred združitvijo delalo približno 30 ljudi, danes jih je ostalo na poštnih okencih le še pet. Če se je tam znižalo število zaposlenih, pa se povečuje v drugi mestni poslovalnici, v Kromberku. V tej pretovorni logistični pošti se večina od 58 poštnih zaposlenih ukvarja s sprejemom paketov in logističnih tovorov. Ta se je povečal za 40 oziroma 50 odstotkov, zato iščejo nove prostore za prevzem paketov in nadaljnjo distribucijo. "Po nekih naših predvidevanjih bi potrebovali tisoč kvadratnih metrov, to pomeni notranjih in dodatnih tisoč za parkirišča za naša dostavna vozila. Nekako smo se začeli ozirati v bodočo Poslovno cono v Kromberku, ki naj bi začela dobivati vsebino in obliko. Od nje nas loči samo vmesna cesta, zato bomo najprej začeli iskati prostore tam, če bodo na voljo."

Ker se pošta vedno manj ukvarja s pisemskimi pošiljkami in vedno več s paketnim delom Lah pove, da se bo na širšem Goriškem več poštnih poslovalnic preoblikovalo v pogodbene. To naj bi se kmalu zgodilo v Grgarju in Solkanu, malo kasneje pa v Dobravljah, na Colu, Šempasu in na Mostu na Soči.