V podjetju Contall so se odločili za enoletno poskusno obdobje 36-urnega delovnika, ki je po naši zakonodaji še vedno polni delovni čas. Foto: Contall
V podjetju Contall so se odločili za enoletno poskusno obdobje 36-urnega delovnika, ki je po naši zakonodaji še vedno polni delovni čas. Foto: Contall

Računovodska hiša Contall je že lastnica certifikata družini prijazno podjetje, zdaj pa so z uvedbo 36-urnega delovnika šli še korak dlje pri usklajevanju službenih obveznosti in zasebnega življenja, pravi direktorica Darja Povšič Peršolja. "Imamo ženski kolektiv, večina med njimi so mame, zato je še kako pomembno, koliko časa namenijo svoji družini."

Zaposleni bodo na račun krajšega delovnika prosti vsak drugi ponedeljek ali petek, odvisno od področja dela, oziroma: "Prost bo lahko tudi vsak ponedeljek ali petek, pri čemer pa se te ure v okviru nesorazmerno razporejenega delovnega časa koristijo."

Od januarja do marca imajo namreč v računovodski hiši večji obseg dela zaradi priprave zaključnih računov. Kot poudarja direktorica, pa bodo v podjetju ob skrajšanem delovniku morali doseči najvišjo stopnjo digitalizacije poslovanja. "Zato bodo naša vlaganja maksimalno usmerjena v pridobivanje novih digitalnih kompetenc, vlagali bomo v nove sodobne tehnologije."

Računajo, da bi jim to lahko uspelo najpozneje v dveh letih. Prav tako se ne želijo ustaviti pri tem, ampak v prihodnosti preiti na 30-urni delovnik, če bo to omogočala tudi zakonodaja. Direktorica si želi, da bi njihovi odločitvi o 36-urnem delovniku sledili tudi drugi. "V tem primeru se z delavcem sklene aneks k pogodbi o zaposlitvi, delodajalec pa delavca odjavi od zavarovanja za polni delovni čas 40 ur na teden in ga na novo prijavi v zavarovanje za polni delovni čas 36 ur na teden."

Za spremenjen polni delovni čas za vse zaposlene pa zadostuje tudi že pisna izjava delodajalca. Kot poudarja direktorica, so s krajšim delovnikom postali tudi privlačnejši delodajalec, kar opažajo tudi pri vzpostavljanju nove poslovne enote v Komendi.