Foto: GO! 2025/Jernej Humar
Foto: GO! 2025/Jernej Humar

Ob uvodni predstavitvi polletnega poročila je direktor javnega zavoda Gorazd Božič svetnikom pojasnil, da imajo z izvajalci podpisanih 35 pogodb. Tik pred podpisom naj bi jih bilo še dodatnih 35: "Zdaj prihajamo v ta hujši moment podpisovanja. Osebno sem računal, da se bo to zgodilo prej, vendar so določeni procesi in postopki, ki pač trajajo. Računam, da bomo vse pogodbe podpisali do sredine oktobra."

Svetnikom se je to zdelo prepozno. Božiču so očitali, da je zavod od 1,5 milijona evrov programskih sredstev počrpal le slabih 300 tisoč. Andrej Šušmelj, Gibanje Svoboda, in Tomaž Horvat, SD: "Dosedanje črpanje vzbuja veliko veliko skrb." // "Če nam sredstva ostajajo, pomeni, da nekaj nismo naredili zadosti hitro." Ana Zavrtanik Ugrin, Gibanje Svoboda, se je z obema svetnikoma strinjala: "EPK je res zahteven projekt in mogoče je kdo, ki je stopil v prevelike čevlje. Samo za to gre po mojem mnenju!"

Tina Krog iz gibanja Goriška.si pa ni bila takšnega mnenja: "Politizacija tega projekta in ustvarjanje negativnega ozračja s špekulacijami gotovo ne pomagajo, tako da upam, da ste vsi prebrali tudi poročilo Evropske komisije, ki je med drugim zavod EPK in delo njenega direktorja pohvalila."

Ob zaključku dolge razprave se je oglasil tudi župan Samo Turel: "Javni zavod GO!2025 je orodje, stroj, ki ga je občina pooblastila, da ta projekt izpelje. Mi vsi, naša občina si zaslužimo, da ta stroj upravlja nekdo, ki je za to sposoben." V sklepu, za katerega je glasovalo 18 svetnikov, devet pa jih je bilo proti, so še dodali, da zaradi malomarnega opravljanja dela direktorja javnega zavoda lahko nastanejo hujše motnje pri izvedbi projekta EPK.