Fotografija s predstavitve kandidature Nove Gorice za evropsko prestolnico kulture v mali dvorani Kulturnega doma Nova Gorica. Foto: Mestna občina Nova Gorica/Mateja Pelikan
Fotografija s predstavitve kandidature Nove Gorice za evropsko prestolnico kulture v mali dvorani Kulturnega doma Nova Gorica. Foto: Mestna občina Nova Gorica/Mateja Pelikan

Brez zapletov pred glasovanjem ni šlo. V razpravi je bilo največ pomislekov glede stopnje izobrazbe bodočega direktorja in plač njegovih pomočnikov ter kdo je lahko član sveta zavoda. Kar nekaj polemike je povzročil tudi predlog, da morajo člani sveta zavoda aktivno obvladati slovenski jezik.

Nova Gorica je kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture vložila v čezmejnem sodelovanju z Gorico, kar je izpostavila kot svojo prednost, s katero bo na najboljši možen način predstavila edinstveno čezmejni prostor. Dva izmed sedmih članov sveta zavoda, ki so ga včeraj ustanovili, imenuje župan. Eden od njih bo iz Gorice. Simon Mokorel iz občinske uprave je zato pred glasovanjem o amandmaju, ki določa aktivno znanje slovenskega jezika, povedal: "V začetni obliki je bilo v prijavni knjigi zapisano, da bo upravljalsko strukturo nosil EZTS in tam imamo predstavnike, ki govorijo v slovenskem in italijanskem jeziku, če hočemo obdržati to kontinuiteto. Predlagam, da amandmaja številka dve glede aktivnega znanja slovenskega jezika ne sprejmemo, ker bomo s tem omejili dodatne člane, ki bodo lahko doprinesli ravno to, v čemer je bistvo evropske prestolnica kulture."

Amandma, ki so ga vložili v svetniški skupini Povezani, so z 18 glasovi za in sedmimi proti sprejeli. Iz te svetniške skupine so predlagali še dva amandmaja, ki sta bila sprejeta, in sicer da bosta dva člana sveta zavoda, ki ju imenuje mestna občina, prišla na predlog - eden s strani javnih zavodov, ki imajo sedež v Novi Gorici, in drugi s strani zainteresirane javnosti, na predlog Regionalnega stičišča nevladnih organizacij za Goriško regijo.