Foto: Radio Koper/Leo Caharija, Arctur
Foto: Radio Koper/Leo Caharija, Arctur

V tem času je postavilo veliko mejnikov: leta 1995 so kot prvi pripeljali internet na Primorsko, pred nekaj leti so začeli orati ledino na področju visoke tehnologije in turizma, danes pa se usmerjajo k umetni inteligenci.

Iz stanovanja sredi Nove Gorice, kjer se je začela zgodba Arcturja, je podjetje zraslo v visokotehnološko družbo, ki razvija inovativne rešitve na različnih področjih. Pomembnih mejnikov, tako manjših kot večjih, je bilo v treh desetletjih precej, je povedal direktor in ustanovitelj Tomi Ilijaš: "To, da smo pripeljali internet na Primorsko, leta 1998 smo postavili prvo virtualno galerijo, smo vzpostavili prvi super računalnik v državi in regiji. Zaorali smo tudi novo ledino na področju visoke tehnologije in turizma, ki smo jo poimenovali Turizem 4.0."

V zadnjem času se posvečajo rešitvam, ki temeljijo na umetni inteligenci, tako na področju turizma kot zdravstva. "Postavljamo temelje za rešitve v kirurgiji, kjer bi lahko zdravniki, s pomočjo umetne inteligence, lažje določili, ali je določeno tkivo rakavo ali ne." V jubilejnem letu Ilijaš napoveduje tudi nove naložbe. Med njimi nov, že tretji super računalnik.

"Želimo si, da bi zgradili Huture center, zraven naše poslovne stavbe imam za to namenjen prostor, ki bi služil tudi kot kompetenčni center za digitalizacijo kulturne dediščine na evropski ravni."

Podjetje šteje nekaj več kot 50 zaposlenih. Veliko dajo tudi na štipendiranje, saj kadre, tako Ilijaš, vzgajajo sami.