Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl
Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl

V Domu upokojencev Izola je trenutno 192 stanovalcev, 60 jih je na negovalni enoti. 110 je vseh zaposlenih. Direktorica Romina Zajc: "Kadrovske normative imamo sicer izpolnjene, ampak potrebe naših stanovalcev so vse večje." Največja kriza je v zdravstveni negi, pomaga jim 15 študentov: "Upam si trditi, da v tem trenutku brez študentov niti urnikov ne bi uspeli sestaviti." Potrebne so spremembe v normativih, nekatere sobe so še vedno 4-posteljne, čakajočih na seznamu pa blizu 600.

Dejavnost doma poteka v treh med seboj povezanih zgradbah. Dom se nahaja v starem mestnem jedru, je blizu središča mesta, je pa umeščen na klančino, kar mnogim stanovalcem pomeni poseben izziv. Parkirišča za svojce in druge obiskovalce so nekoliko oddaljena. Debata o tem, ali zgraditi nov dom ali obnoviti obstoječega, traja že dolgo. Kot pravi Romina Zajc, se prav temu vprašanju še naprej dejavno posvečajo: "Dogovori potekajo, tako z občino kot s pristojnim ministrstvom. Že večkrat so bili na ogledu možne nove lokacije in obstoječega doma. Podali so pobude in tudi dileme, s katerimi se bomo najverjetneje ukvarjali. Težko pa zdaj napovem karkoli. Lahko rečem samo to, da tudi osebno usmerjam vse moči, da pridobimo nov dom." Pristojno ministrstvo med drugim preučuje tri možne lokacije za novogradnjo, ki pa jih uradno še ne razkriva.

Med težko pričakovanimi pridobitvami zadnjih let pa je odprtje dislocirane enote v vili Ane Bonifacio Viezzoli v Portorožu junija letos. Povpraševanje za kratkotrajno namestitev tam je zelo veliko, v dnevnem centru pa je še nekaj prostih mest.