Na šolah se bodo zvrstila predevanja, tematske učne ure, razstave in pogovori s pričevalci. Foto: Radio Koper
Na šolah se bodo zvrstila predevanja, tematske učne ure, razstave in pogovori s pričevalci. Foto: Radio Koper

Za vsakim imenom je zgodba, je med predavanjem dijakom Srednje ekonomsko poslovne šole v Kopru o usodi vrstnikov Anne Frank med drugo svetovno vojno, poudaril direktor Sinagoge Maribor in profesor zgodovine Boris Hajdinjak: "Od šestih milijon žrtev holokavsta jih je bila četrtina, to je milijon in pol, otrok, najstnikov. In zaradi tega je ideja, ki tiči za projektom ta, da prav njihove usode posebej izpostavimo. Da sploh ne govorimo, da je za judovske in podobne žrtve, tudi ne tako malo število Slovencev, zadostovalo, da so samo bili to, kar so bili."

Dijaki so prisluhnili tudi pričevanju Tončke Antonije Senčar iz Društva izgnancev Slovenije. Še kot šestletno deklico so jo skupaj z družino nacisti odpeljali v delovno taborišče. Kot pravi, je pomembno ohranjati vrednote, spomin in prenašati zgodbe na mlade rodove: "Vedno poudarjam, kakšno srečo sem imela, da smo bili skupaj s starši v taborišču, in kako grozno mi je, ko slišim, kako hudo je bilo tistim materam, ki so jim iz prsi jemali otroke in jih odpeljali, ne da bi vedele kam, njih pa v taborišča."

Dijaka Stefan in Elisa Julija sta po pogovoru tako strnila misli: "To kar se je zgodilo med drugo svetovno vojno, Auscwitz, je največji zločin. Da je toliko nedolžnih ljudi umrlo, je ena grozna stvar." / "Mene so se dotaknile zgodbe teh otrok, ki ne samo, da so se preimenovali, bili so samo številke."

Na šoli so ob dnevu spomin na žrtve holokavstva postavili tudi razstavo.

Ob dnevu spomina tudi z dijaki na šolah