Foto: Radio Koper/Karin Zorn Čebokli
Foto: Radio Koper/Karin Zorn Čebokli

Odločitev za prodajo večinskega deleža ni bila lahka, je pojasnil ustanovitelj Pipistrela, Ivo Boscarol: "To sem naredil zaradi svojih zaposlenih, zaradi okolja, kjer smo, zaradi nadaljevanja svoje uspešne zgodbe, ki je drugače ne bi mogel nadaljevati. In na koncu za dobrobit cele Slovenije, saj smo včeraj postavili temelj resni letalski industriji, ki bo konkurirala največjim svetovnim igralcem."

Pipistrel bo imel ključno vlogo znotraj nove divizije Textron eAviation, je povedal izvršni direktor podjetja Rob Scholl. Dodal je, da so prava vrednost Pipistrelovih podjetjih zaposleni in njihovo znanje, ekipo pa bodo še večali. Ohranili bodo obe lokaciji, tako v Ajdovščini kot v Gorici, pa tudi blagovno znamko. Vlagali bodo v že obstoječe Pipistrelove programe, med katerimi so na primer štirisedežno letalo Panthera, brezpilotni letalniki za dostavo tovora, Pipistrelova tehnologija pa se bo zagotovo znašla tudi v bodočih letečih taksijih. Napovedal pa je tudi gradnjo novega razvojnega centra v Ajdovščini.

Koliko znaša kupnina, Boscarol ni razkril, je pa dejal, da je poštena. Del kupnine bosta Taja in Ivo Boscarol namenila delavcem, 25 milijonov evrov pa bosta darovala občini Ajdovščina. Čemu bodo denar namenili, župan Tadej Beočanin: "Izgradnji zdravstvenega centra Ajdovščina z lekarno in centra za helikoptersko reševanje, vključno s helikopterjem, izgradnji muzeja letalske zgodovine s centrom znanosti ter hortikulturni ureditvi mesta."

Boscarol napoveduje tudi oblikovanje sklada za slovenske start-upe, v slovensko last pa bi rad vrnil nekatera podjetja, kot sta na primer Fructal ali Elan.