Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Ta sega od prevozništva do energetike, od industrije do kmetijstva in gospodinjstev, poudarjajo v vodstvu zavoda. Ob soustanoviteljstvu kanalske občine in družbe Salonit Anhovo so pred kratkim začeli s svojim delovanjem.

Najprej se je Zavod za zeleni razvoj Soške doline, ki ima za zdaj dve zaposleni, usmeril v izobraževanje - z delavnicami za kanalske osnovnošolce in dijake tolminske gimnazije o uporabi vodika v električni mobilnosti. A ne gre samo za mlade, ampak tudi za vse ostale, pojasnjuje direktorica zavoda Almira Pirih: "S tistimi, ki bodo zainteresirani, bi se radi dogovorili, kaj je tisto, kar jih zanima, kje bi potrebovali razvojna sredstva in potem bi usmerjeno spremljali razpise, različne možnosti prijave, priprave projektov zanje in jim na tej poti tudi pomagali."

Zavod tudi že pripravlja večje projekte, ki so pomembni za občino in njene prebivalce, pravi županja Kanala ob Soči Tina Gerbec: "Ravnokar se pogovarjamo o pripravi projekta, ki se nanaša na postavitev sončnih elektrarn na strehe javnih objektov."

Za Salonit Anhovo so zanimivi projekti s področja energetike, dodaja član uprave Tomaž Vuk: "Tudi, recimo, uporabo toplote, ki nastaja z našo proizvodnjo, da se poskrbi za ogrevanje na tem industrijskem kompleksu ali pa širše.

O možnostih in izzivih zelenega prehoda bodo v začetku decembra pripravili predstavitev za občinske svetnike, krajevne skupnosti in podjetnike, dodajajo še v Zavodu za zeleni razvoj Soške doline.