Foto: Obalne galerije Piran
Foto: Obalne galerije Piran

Forma viva je v duhu praznovanja 60-letnice neprekinjenega delovanja k sodelovanju tokrat povabila štiri kiparje: v spomin na prvi svetovni simpozij v San Margaretnu v Avstriji Maxa Seibalda, Italijo je zastopal Alberto Scodro, Slovenijo Jure Markota, prvič pa je bil na delovišču predstavnik Portugalske, Mario Lopes. Letošnje srečanje ocenjuje dr. Majda Božeglav Japelj: "Vsi štirje izbrani kiparji so presegli pričakovanja. Slovenski avtor je simbolično združil kakamnito in železno formo vivo in ustvaril v formatu največji kos. "

Kot pravi Markota, izhaja njegovo delo iz koncepta forme vive, v katero je vnesel svojo poetiko. "Sem se odločil, da izdelam steber kot ahitekturni elemeni in kot simbol podpore. Potem ga razpolovim in vstavim železo."

Prvič v zgodovini te manifestacije bodo kiparske umetnine ustvarjene za štiri javne lokacije obalnih mest: v Piranu, Izoli, Kopru in Ankaranu. Občine slovenske Istre so s svojim sodelovanjem na letošnjem simpoziju podprle to edinstveno nacionalno prireditev, ki je v mednarodnih krogih prepoznavna že šest desetletij.

Simpozij je avtorjem ljub, ker imajo posebej radi kamen, pa tudi, ker daje redko priložnost skupinskega dela, dodaja Jure Markota: "Smo zelo dobra in dinamična skupina, zelo razčlični ljudke, kar je pomembno tudi za gledalcem, smo s eujeli in smo ustvarili dobra prijateljstva za prihodnost."

Tudi Seibald je bil navdušen nad delom v skupini, Scodro, italijanski kipar mlajše generacije, ki je tak način dela skusil prvič, pa je je bil vesel, da je postal del velike simpozijske družine. Ta šteje zdaj že več kot 150 kiparjev.