Iztečena nafta je zanimala tudi izolske občinske svetnike. Foto: Radio Koper
Iztečena nafta je zanimala tudi izolske občinske svetnike. Foto: Radio Koper

Župan občine Izola Milan Bogatič je svetnikom natančno pojasnil časovnico dogajanja v povezavi z izlitjem predvidoma 30 tisoč litrov kurilnega olja iz podtalnega rezervoarja Hotela Delfin. Prve madeže so na gladini morja zaznali že decembra lani, za dogodek pa je občina izvedela šele v maju, pa še to od koncesionarja izolske marine. Svetniki so se strinjali, da je bila komunikacija pomanjkljiva, še vedno tudi ni natančnih podatkov, koliko goriva je izteklo. Pod vodstvom Geološkega zavoda in Agencije za okolje so včeraj začeli z vrtanjem 11 vrtin. Direktor Hotela Delfin Miloš Milivojević: "Na vseh potencialnih mestih do morja, kjer bi se lahko zadrževalo kurilno olje. Ugotovitve bodo podlaga za sanacijski načrt."

Medtem mora hotel dnevno preverjati stanje, na morju skrbeti za baraže, plačati odvoz načrpane onesnažene vode. Tudi meritev v tem tednu je pokazala, da je kopalna voda na tistem območju neoporečna. Toda župan Bogatič od ministrstva za okolje, podnebje in energijo zahteva natančne rezultate analiz: "Želimo, da nas obvestijo o ugotovitvah, da nam pošljejo v vednost zapisnike, da nam pisno pošljejo tudi vse ukrepe, ki jih bodo naložili povzročitelju. Da nam pošljejo tudi obvestilo o tem, kako se izvajajo ti ukrepi in njihova pričakovanja glede opravljanja sanacije."

Občinski svet potrdil Robija Flega za direktorja Komunale

Nekaj načrtov ima tudi potrjeni novi direktor Komunale Izola Robi Flego. Najprej je tu turistična sezona, pravi: "In tukaj moramo zagotoviti kakovost storitev na nekem nivoju. Kasneje pa bomo uvedli določene spremembe. Predvsem cilj je, da se drugače zorganiziramo, da povečamo učinkovitost."

Flego je od 8. marca začasni direktor, za zdaj je še zaposlen na Intereuropi, s polnim delovnim časom pa namerava položaj v izolskem komunalnem podjetju prevzeti najkasneje s 1. avgustom.