Notranjost prenovljene palače. Foto: Mestna občina Koper/Aleš Rosa
Notranjost prenovljene palače. Foto: Mestna občina Koper/Aleš Rosa

Palača je spomenik lokalnega pomena, obnova je med drugim odstrla dve plasti bogatih poslikav, ki jih je občina zaščitila pred morebitnimi mehanskimi poškodbami. Prenova je dokaz, da se da v relativno kratkem času v skladu s strokovnimi smernicami prenoviti stavbo v mestnem jedru, pravi župan Aleš Bržan. In še: "Da se da dati vsebino, ki so si jo želeli tudi nekdanji lastniki, ki so stavbo prenovili, to so socialne vsebine in da se da za to pridobiti denar, ne le občinski, tudi evropski."

V stavbo na Vergerijevem trgu se z veseljem vračajo uporabniki društva Šent. Predsednik Nace Kovač: "To bo prostor, ki omogoča spoštljiv odnos do ljudi, ki se znajdejo v stiski. Tudi ljudje, ki se znajdejo na robu, si zaslužijo to spoštovanje tudi preko materialnega vidika."

V prenovljene in na novo opremljene prostore bo novega dnevnega centra bodo od oktobra naprej lahko prišli tudi starejši. Direktorica obalnega doma upokojencev Neva Tomažič: "Tu se bodo izvajale različne aktivnosti, zdravstvenega nega in oskrba."

V palači Sabini-Grisoni pa že deluje Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Istre.