Foto: ajdovscina.parlameter.si
Foto: ajdovscina.parlameter.si

Gre za orodje, ki izhaja iz leta 2016 razvitega programa, s katerim je mogoče spremljati delovanje državnega zbora. Od zdaj pa z analizo glasovanj in prepisov sej javnosti lajša še spremljanje dela občinskih svetov.

Kako priti do določene informacije brez večurnega prebiranja zapisnikov sej občinskega sveta? Pomoč ponuja Občinski parlameter, ki so ga lani zasnovali na inštitutu Danes je nov dan. Direktorica Maja Cimerman: "Na spletni strani občine je ikona do občinskega parlametra in ko kliknete nanjo lahko pridete do parametra Ajdovščina."

Občani bodo lahko med drugim spremljali tudi glasovanja, vprašanja posameznih svetnikov in to skozi vsa štiri leta. Na voljo pa je tudi iskalnik, saj večine ne zanima celotno delovanje občinskega sveta.

"Zanima jih komunala v njihovi ulici, zanima jih drsališče v občini in zdi se nam, da je nujno, da občani pridejo do teh podatkov na preprost način."

Na občinski upravi si želijo aktivnih občanov, ki se bodo s pomočjo Parlametra tudi lažje prebili do željenih podatkov. Sicer pa se pridružijo vsem projektom, kjer vidijo doprinos k razvoju. Direktorica občinske uprave Mojca Remškar Planinc: "In tukaj smo prepoznali možnost sledenja ali izboljšanja tega, kar smo si zadali še s strategijo, med drugim tudi to, da zagotavljamo večno transparentnost, krepitev informiranja in osveščanja ..."

V pilotnem projektu zaenkrat sodelujejo štri občine, poleg Ajdovščine še Mestna občina Ljubljana ter občini Lendava in Hrastnik. So pa interes za Parlameter, ki je za občine brezplačen, izkazale tudi že druge.