Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Pod Tonovcovim gradom bodo zgradili 60-metrski viadukt. Ker bo gradbišče na sicer vsega 650-metrskem odseku izjemno zahtevno, bo glavna prometnica do Bovca predvidoma kar pol leta popolnoma zaprta. Obvoz bo izmenično enosmerno potekal po nekdanji stari cesti nižje ob Soči, ki so jo za ta namen popolnoma obnovili in bo kasneje služila kot kolesarska pot.

Na glavni prometni žili med Kobaridom in Bovcem že zdaj potekajo pripravljalna dela, promet pa je urejen izmenično enosmerno. S popolno zaporo bodo začeli po turistični sezoni, 3. oktobra, napoveduje vodja sektorja za investicije v ceste na direkciji za infrastrukturo Tomaž Willenpart: "Do prvomajskih praznikov bi morala biti popolna zapora odpravljena, kar pa se bo pokazalo med gradnjo. Seveda celotna pogodba bo pa še kar nekaj trajala, še vse naslednje leto in verjetno tudi začetek leta 2024."

Promet bo potekal izmenično enosmerno po tri kilometre in pol dolgi obvozni cesti ob Soči, ki jo še končujejo. Willenpart: "Bodo tudi kamioni, ki lahko vozijo, torej triosni kamioni, tudi z avtobusnimi prevozniki se moramo dogovoriti, da bodo dali manjše avtobuse, pa tudi javnost bo podrobno obveščena - bomo vse prebivalce obvestili, dobili bodo informacije v hišni nabiralnik kako in kaj, kdaj. Tudi o spremembah bomo sproti obveščali. Večji šleperji bodo šli pa ali čez Predel ali čez Učjo."

Glede popolne zapore imajo največ pomislekov večja podjetja, Mahle v Bovcu in predvsem TKK, kjer še vedno upajo na drugačno rešitev. Nujnosti in prednosti obnove se zavedata tudi župana Kobarida in Bovca Marko Matajurc in Valter Mlekuž, ki pa ju vseeno skrbi tako zaradi zdravstvenih intervencij kot tudi drugih zapletov: "Žal mislim, da se bo kar pojavila ena težava - ko bo semafor pred Napoleonovim mostom in kolona, bo otežkočen promet iz smeri Drežnica in Ladra proti Kobaridu. Proti Planiki bo zamašek in tako naprej. Če pa gledamo dolgoročno, je to velika pridobitev, saj bomo dobili tudi kolesarsko pot na spodnji trasi skoraj do Trnovega. Problem je tudi glede naših investicij, ki jih imamo - dvorana, če se bo začelo z domom upokojencev, beton, vse tiste konstrukcije od športne dvorane. Je veliko neznank."

Celotna naložba je vredna 8,5 milijonov evrov, predvidoma pa naj bi z deli pod Tonovcovim gradom zaključili v začetku leta 2024.