Razgled z grajskega stolpa. Foto: BoBo Foto:
Razgled z grajskega stolpa. Foto: BoBo Foto:

Mogočni grad Rihemberk nad Branikom je pred kratkim odprl vrata obiskovalcem. Lastnica najstarejšega in največjega gradu na Primorskem je mestna občina Nova Gorica, ki je letos na gradu opravila najnujnejša vzdrževalna dela. Prav zato si ga lahko obiskovalci brezplačno ogledajo le ob sobotah, nedeljah in praznikih. Večina jih je nad srednjeveškim gradom navdušena.

Največ obiskovalcev je bilo takoj po odprtju gradu, pred mesecem dni, je povedala iz Branika, ki je trenutno nekakšna začasna grajska ključarka: "Prvi vikend, ko je bilo okrog 250 ljudi, smo bili presenečeni. Pred tremi tedni jih je bilo okrog 180, en vikend jih je bilo 70."

Grad obiščejo predvsem domačini, ljudje iz bližnje okolice, zamejci, tujcev je malo, je dodala Ličnova. To ne preseneča, saj grad še nima označevalnih tabel niti zloženke. Obiskovalci si lahko za razsežno srednjeveško utrdbo ogledajo zunanje dele, obrambni zid, se povzpnejo na mogočni stolp in spustijo na grajski vrt. Notranjost gradu je potrebna obnove, zato ni odprta za javnost. Kljub temu so obiskovalci očarani, ugotavlja Ličnova: "Večina obiskovalcev je nad gradom zelo navdušena. Nekateri rečejo: 'joj kako ste lepo obnovili grad,' čeprav grad ni obnovljen. Je samo očiščen in nevarni deli so zavarovani. Potem sprašujejo, kaj bo z gradom v prihodnosti, kakšne vsebine se bodo umestile, do kdaj bo grad odprt, kdo je lastnik ... Pogrešajo gostinsko ponudbo. Večina pa v gradu vidi velik potencial!"

Označevalne table in krajša zloženka so v pripravi, je pojasnila Nataša Kolenc, vodja projekta Restaura, s pomočjo katerega na mestni občini pripravljajo vsebine, ki naj bi oživele grad.

Cena celovite prenove gradu je ocenjena na 8 milijonov evrov. Ker občina tega bremena ne bo zmogla, namerava vključiti zasebnega vlagatelja. Del gradu pa bo namenila za kulturno in turistično ponudbo tega dela novogoriške občine.

Prispevek Nataše Uršič: