Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Občina je zemljišče med sodiščem ter nakupovalnim centrom in poslovnim objektom Barka poimenovala Urbano središče Barka. A med domačini je še vedno poznano kot Toncity. Lastnika, podjetji Elta in Prorem, ga občasno sicer očistita, da ni več tako zaraščeno kot včasih. Občina je prav na njuno pobudo pripravila odlok o komunalni ureditvi. Matjaž Marsič, vodja urada za prostorski razvoj in nepremičnine: "Na podlagi odloka je predvidena povezovalna cesta, ki bo povezala Ferrarsko ulico in cesto med Hoferjem in Supernovo. Zgrajena bo tudi vsa potrebna komunalna infrastruktura."

Strošek graditve bosta prevzela lastnika. "Občina ima druge razvojne prioritete. Menimo, da je na takšnih večjih neopremljenih zemljiščih primerno, da breme prevzame investitor in se to potem poračuna v okviru odmere komunalnega prispevka," je še povedal Marsič.

Prvi, ki naj bi tam začel graditi, je Aco Kabanica oziroma njegovo podjetje Elta. Idejni projekt predvideva 250 stanovanj, vlogo za gradbeno dovoljenje naj bi predvidoma vložili čez dva tedna.

Odlok o opremljanju je bil sinoči na seji potrjen, a ne brez pripomb. Svetnik Boris Popovič, ki ni uspel z referendumom o tem projektu, je izrazil dvom, da bodo stanovanja sploh kdaj končana. Kot je dejal, se prodaja takšnih nepremičnin ustavlja. Mesto pa da bi potrebovalo cenejša stanovanja za občane, ne pa takšnih, kot jih bodo gradili v tem delu Kopra. Predlagal je umik te točke s seje, a ni uspel.