Na šoli se že dlje časa soočajo z nesutreznimi prostori in tudi večjim številom učencev in dijakov. S peticijo so pred leti na to opozorili tudi starši. Foto: Radio Koper
Na šoli se že dlje časa soočajo z nesutreznimi prostori in tudi večjim številom učencev in dijakov. S peticijo so pred leti na to opozorili tudi starši. Foto: Radio Koper

Projektno dokumentacijo za obnovo stavbe iz začetka 17. stoletja, gre za t.i. Collegio dei Nobili v mestnem jedru Kopra, so pripravili že pred petnajstimi leti. Toda demografsko stanje se je od takrat spremenilo, pravi Timotej Pirjevec iz koprske občine: "Skupaj z ministrstvom, ki je obvezano financirati investicije v šolstvo narodnosti, smo sklenili, da se v prvi fazi uredi najprej objekt na Izolskih vratih in se tam umesti otroke od prvega do petega razreda. S tem se razbremeni objekt, v drugi fazi pa se ga temeljito obnovi in predstavi kot kulturni spomenik."

Z ministrstvom za šolstvo trenutno usklajujejo projekt za izvedbo. "Iz katerega bo izhajala tudi končna ocenjena vrednost, ki jo bomo vključili v investicijski program. To želimo narediti v prvi polovici leta, tako da bomo imeli osnovo za objavo razpisa za gradnjo del in želimo si, da bi z deli začeli v letošnjem letu."

V času gradnje so za učence in dijake že predvidene nadomestne lokacije, dodaja Pirjevec. "Najbolje bi bilo, če bi otroke iz osnovne šole umestili v objekt OŠ Koper, ki je sedaj neobdelan, a bi ga uredili."

Dijaki pa naj bi imeli začasno pouk v koprskem dijaškem domu, je povedala ravnateljica gimnazije, Luisa Angelini Ličen: "Obnova šole nam pomeni veliko. Končno bomo lahko rešili težave, s katerimi smo se soočali doslej."

Predsednik Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti, Alberto Scheriani:"To je zelo pomembno, saj bi obenem uredili tudi manjši muzej šolstva, ki bo v ponos Kopru in širše."

Vrednost naložbe je ocenjena na 4,8 milijona evrov, obnova pa naj bi se končala v enem letu.