Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak
Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak

Na javnem razpisu Občina Tolmin ni uspela dobiti izvajalca za obnovo ceste proti Tolminskim Ravnam, zato so načrte morali prilagoditi, da ne bi izgubili denarja, ki ga kot t. i. parkovna občina prejmejo iz 11. člena Zakona o Triglavskem narodnem parku, pojasnjuje župan Uroš Brežan: "Zaradi tega smo nekoliko skrajšali sam odsek, tako da smo lahko izvajalca pridobili brez javnega razpisa. Hkrati pa smo ta sredstva, ki jih tu zdaj zmanjšujemo, uporabili za cesto proti Stadorju, kjer smo investicijo, ki jo že izvajamo, podaljšali. Uspeli smo se dogovoriti z obema izvajalcema, da je to bilo možno in jaz sem zadovoljen, da bomo kljub vsem težavam uspeli porabiti vsa sredstva, ki jih dobimo po Zakonu o TNP."

Občini Tolmin pripada dobrih 660.000 evrov. Odsek do Tolminskih Raven so tako skrajšali na vsega 800 metrov in izbrali podjetje PGT Peternelj. Trenutno je tam še delna zapora, od prihodnjega ponedeljka pa do 5. novembra bo med 8. in 17. uro popolna zapora, ob nedeljah in praznikih bo cesta normalno prevozna.

Podoben režim, torej popolna zapora ob delovnikih med 7.30 in 17.00 ter ob sobotah delna zapora, velja tudi na cesti od vasi Ljubinj do planine Stador, ki jo je občina postopoma začela obnavljati že leta 2018. Osemkilometrska cesta je namreč izjemno pomembna za kmete, planince, padalce in turiste.