Mitja in Rok Zupančič. Foto: Radio Koper
Mitja in Rok Zupančič. Foto: Radio Koper

Spoštovanje tradicije in morja povezuje ljubitelje starih bark in pomorske dediščine, pravi Mitja Zupančič, ki je s sinom Rokom solastnik obnovljene gajete Lovranski guc iz leta 1962. Je ena izmed 40 bark, ki jih je izdelal eden izmed ladjedelskih mojstrov na hrvaškem Kvarnerju, Ivan Nino Gašparinić, pojasni Zupančič: "Model barke je pravzaprav mala gajeta in je takrat Gašparinič – takrat se je učil svoje obrti od mojstrov s Korčule – dobil en načrt in ga priredil za potrebe Opatijske riviere med Lovranom, Mošćeničko Drago in Opatijo. Prepoznaven je po 'okrogleni' krmi in po zelo visoki prednji statvi."

Sprva je bila gajeta namenjena priobalnemu ribolovu: "Hitra ribiška barka, ki se je gnala na vesla, šele kasneje je dobila motor, jambor pa je bil postavljen, ne za jadra, ampak zato, da so lažje napeli tendo, kot zavetje proti močnemu soncu."

V izolski delavnici je tradicionalno leseno plovilo več kot mesec obnavljal Tomi Sinožić: "Glede na to, da je majhna, je modelarstvo v ospredju. Les se pri manjših barkah lažje zvija. Ko je prišla, je bila v slabšem stanju, motor je bil pod vodo in smo ga morali odpreti in očistiti, inštalacijo smo delali na novo."

Obnovljeni Lovranski guc se bo v prihodnje, kot načrtujeta lastnika, pridružil regatam in festivalom starih bark, znova pa bo v morju sredi oktobra.