Jadrnica Galeb v času pred prenovo. Foto: Pomorski muzej
Jadrnica Galeb v času pred prenovo. Foto: Pomorski muzej "Sergej Mašera" Piran

Ladjedelski mojstri so leseno jadrnico temeljito prenovili, tako da se bo spet lahko udeleževala tudi regat. Obenem pa je s svojim virtualnim dvojčkom vstopila še v Metaverzum. Jadrnica Galeb je izjemna kulturna dediščina, ki je spet postala živa, je ob splovitvi v Tržiču izpostavil direktor piranskega pomorskega muzeja Franco Juri. "In dejansko mislim, da je to najboljši odgovor željam in pričakovanjem Pie in Pina Mlakarja. Ko so nam podarili to jadrnico, sta upala, da bo plula, tako kot sta onadva plula več kot pol stoletja po jadranski obali."

Paolo Skabar in Odilo Simonit Foto: Radio Koper/Lea Širok
Paolo Skabar in Odilo Simonit Foto: Radio Koper/Lea Širok

Solastnik ladjedelnice Alto Adriatico in ladjedelski mojster Paolo Skabar pojasnjuje, da so jadrnico temeljito obnovili in utrdili. Les so kupili v Sloveniji. "Potrebno je bilo obnoviti trup, jambor, odstraniti kobilico ter popraviti, kar je bilo gnilega." Skabarjev poslovni partner Odilo Simonit izpostavlja, da je Galeb poseben prav zaradi energije, zasnovane na ljubezenski zgodbi Mlakarjevih. Njena vrednost pa je odvisna od zornega kota. Kot pojasnjuje, "nima nobene vrednosti za nekoga, ki ga lesene barke ne zanimajo in jih ne ljubi, ljubitelj pa bi zanjo plačal katero koli ceno."

Obnovljeni Galeb je po besedah piranskega župana Đenia Zadkovića in tržiške županje Anne Marie Cisint simbolna vez med obalama. Tržiška županja dodaja, da Piran ljubijo, jadrnica pa po njenem predstavlja še eno pomembno priložnost sodelovanja in ekipnega duha.

Po naročilu Mlakarejvih so jadrnico Galeb leta 1936 izdelali v Trogiru. Svetovno uveljavljena plesalca sta z njo jadrala pol stoletja. Leta 1994 sta jo podarila Pomorskemu muzeju. Lani je ta vendarle uspel zbrati dovolj denarja za obnovo, ki je stala 86 tisoč evrov. Večino je zagotovil muzej, tretjino pa občina in ministrstvo za kulturo.