Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Na Goriškem so to Vrtojba, kjer dopoldan ni bilo gneče, Neblo v Goriških brdih in nekdanji mejni prehod na Erjavčevi v Novi Gorici. Tam prehod z avtomobili ne bo mogoč zaradi del na italijanski strani meje.

Nekdanji mejni prehod Erjavčeva je po odloku o določitvi pogojev za vstop v Slovenijo opredeljen kot kontrolna točka tipa B, kjer lahko mejo prehajajo osebe, ki uveljavljajo eno od izjem, in prebivalci obmejnih občin. Vendar je po sprejetju odloka nastal zaplet, saj sosednja občina Gorica danes za tri mesece zapira Škabrijelovo ulico, ki od prehoda na Erjavčevi vodi v Gorico. Izvajali bodo namreč dela v okviru projekta Potok Koren, s katerimi bodo izboljšali kanalizacijski sistem. V času zapore bo prehod možen le za pešce in kolesarje.

Mestna občina Nova Gorica je promet preusmerila na dober kilometer oddaljeni nekdanji maloobmejni prehod Solkan, ki ostaja odprt in ga lahko uporabljajo prebivalci obmejnih občin, na njem pa bodo izvajali naključne kontrole. Enako velja tudi za vse ostale prehode, ki po odloku ne spadajo med kontrolne točke tipov A in B. Novogoriška občina je sicer ponudila možnost, da bi nadomestno kontrolno točko vzpostavili v Solkanu, vendar odgovora z ministrstva za notranje zadeve še ni.

Podobno vprašanje smo postavili tudi mi, odgovora do oddaje še nismo prejeli. Župan Klemen Miklavič je sicer v stikih z notranjim ministrom Alešem Hojsom predvsem glede spremembe režima prehajanja meje, da čezmejnim delovnim dnevnim migrantom, dvolastnikom in osebam, ki so vključene v izobraževanje, ne bi bilo treba na tedensko testiranje. Ti ukrepi namreč stopijo v veljavo prihodnji ponedeljek.

Karin Zorn Čebokli