Foto: Dragan Zlatanovič
Foto: Dragan Zlatanovič

Turizem je zaradi zgodnejšega odpiranja nastanitvenih obratov in hitrejšega sproščanja protikoronskih ukrepov letos zaživel prej kot lani, kar se pozna tudi na rezultatih. Izolo je tako od junija do avgusta letos obiskalo za 17 odstotkov več turistov kot v enakem lanskem obdobju, medtem ko je bilo število nočitev višje za 15 odstotkov, pojasnjuje Nataša Frančič z izolskega turističnega združenja:

"V tem obdobju presegamo tudi realizacijo iz referenčnega leta 2019, in sicer za 5 odstotkov pri turistih, pri nočitvah pa za 7 odstotkov."

V strukturi gostov so razlike še vedno velike. Tujih turistov je bilo pred epidemijo več kot 50 odstotkov, zdaj pa ustvarijo le še slabo četrtino nočitev.

"Šestinsedemdeset odstotkov nočitev je ustvarjenih na domačem trgu, 24 odstotkov pa na tujih trgih. To pomeni, da je bilo največ domačih obiskovalcev, najverjetneje tudi zaradi bonov."
Poletne gneče ni več, je pa še vedno živahno, so nam povedali mimoidoči: "Z avtobusom sva se pripeljali iz Grosuplja in sva prišli merit utrip. Lepo, da se vrača življenje. ….Čez poletje smo čuvali vnuke, vse tri, na jesen pa gremo lahko na morje, ker so šli otroci v šolo. In vam je všeč? Ja, lepo imate!"

V Izoli je sicer registriranih okrog 400 ponudnikov namestitvenih kapacitet s skupno zmogljivostjo 5.500 turističnih ležišč. Letos se je povečalo predvsem zanimanje za apartmaje, skoraj za četrtino, in to predvsem na račun hotelov, ki še vedno vodijo po prenočitvah, a le še za odstotek.