Dela v Jernejevem kanalu bodo stekla sredi septembra, ko bo mimo gnezditvena sezona redkih ptic v Sečoveljskih solinah. Foto: Radio Koper
Dela v Jernejevem kanalu bodo stekla sredi septembra, ko bo mimo gnezditvena sezona redkih ptic v Sečoveljskih solinah. Foto: Radio Koper

V Jernejevem kanalu bodo priveze uredili z dober kilometer dolgim in skoraj štiri metre širokim lesenim mostovžem ob desnem bregu. Mostovž bo imel dve ravni, pojasnjuje predstavnica Okolja za stike z javnostmi Jana Pines. "Spodnji nivo bo namenjen za dostope do plovil in bo nekoliko ožji, 1,4 metra, zgornji pa bo namenjen pešcem in bo nekoliko širši, 2,4 metra."

Dostop bo omogočen z devetih točk, vzdolž celotne trase po sedem pomolov. Za enkrat so dovoljeni privezi le za plovila do šest metrov, si bo pa občinski svet prizadeval za sremembo veljavne uredbe, da bi tam pristajale barke do osem metrov. S tem bi bil večji tudi znesek z naslova priveznin, ki bo sestavni del financiranja naložbe. "Približno milijon 600 tisoč evrov bo šlo iz lastnih sredstev, razlika, to je okrog 300 tisoč pa iz posojila, ki ga bomo poravnali iz pristojbin za priveze."

Okolje je Jernejev kanal prevzelo v upravljanje pred dobrim letom. Uvedli so reden nadzor. Priveznino plačuje 159 uporabnikov. Iz vode so odstranili 16 plovil in jih odpeljali v Zbirni center v Dragonji. "Nakar je en lastnik prišel po eno plovilo, ostalih 15 gre na uničenje."

Prenovljeno pristanišče Jernejev kanal bi lahko, če bo šlo vse po načrtih, odprli čez leto dni. Nato bo treba sprejeti še pristaniški red in pridobiti uporabno dovoljenje. V piranski občini sicer na privez čaka 200 lastnikov plovil.