Foto: go_2025
Foto: go_2025

Nanj bodo lahko prijavitelji iz obeh strani nekdanje meje prijavili najrazličnejše projekte, ki bodo pripomogli k temu, da bodo obiskovalce čim dlje zadržali na širšem čezmejnem območju. Zainteresiranim prijaviteljem bodo razpise podrobneje predstavili na treh informativnih dnevih, prvi bo v sredo popoldan (1. 2. 2023) v Gorici.

V skladu za male projekte, povezane z Evropsko prestolnico kulture, ki je financiran iz programa Interreg Slovenija- Italija, je na voljo osem milijonov evrov, pravi Lara Devetak iz EZTS: "Sedem milijonov bo namenjenih za financiranje projektov. Prvi razpis, ki bo kmalu objavljen, bo v višini treh milijonov, potem pa bomo vsako leto objavili nove razpise, do porabe teh sredstev."

Na razpise se lahko prijavijo javni ali zasebni subjekti, društva in drugi, ki prihajajo z območij kohezijske regije zahodna Slovenija, Dežele Furlanije - Julijske krajine in pokrajine Benetke. Projekti lahko prinašajo boljšo infrastrukturo ali nova doživetja. Ključna pogoja pa sta, da so projekti čezmejne narave in da se navezujejo na Evropsko prestolnico kulture, pravi pomočnik direktorja EZTS GO, Tomaž Konrad: "Mi si želimo, da bi s temi projekti omogočili dodatne storitve, zaradi katerih bodo obiskovalci, ki pridejo na to območje, ostali dlje."

Prijavitelji bodo lahko zanje prejeli od 30 do 200 tisoč evrov, pove Michaela Passon: "Do 50 tisoč evrov bo lahko samo en prijavitelj, če bo projekt vreden več, pa bo sklad zahteval dva prijavitelja, enega iz Slovenije in enega iz Italije."

Informativna dneva v slovenskem jeziku bosta potekala v sredo v Gorici in 14. februarja v Štanjelu. Ker je interesa veliko, Konrad svetuje predhodno prijavo, bodo pa po objavljenem razpisu pripravili tudi delavnice, kjer bodo prijaviteljem pomagali izpolnjevati prijavnico.