Radon je naravni radioaktivni plin brez vonja in barve, ki se nabira v zaprtih prostorih in je lahko rakotvoren. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Radon je naravni radioaktivni plin brez vonja in barve, ki se nabira v zaprtih prostorih in je lahko rakotvoren. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Dva slovenska oddelka vrtca Andrej Čok na Opčinah, ki ga obiskuje okrog 40 otrok, je moralo zapustiti dosedanje prostore vrtca. Ob tem prav toliko otrok italijanskega odseka, ki domuje v isti stavbi. Razlog je bila previsoka količina izmerjenega plina radona. O tem jih je obvestila italijanska agencija za okolje, je povedala ravnateljica Večstopenjske šole Mara Petaros: "Ker smo te mejne vrednosti, ki jih določa zakon iz leta 2020, presegli za skoraj 100 odstotkov, sem se odločila, da takoj preselimo otroke. Smo imeli srečo, da se blizu vrtca nahaja šola z italijanskim učnim jezikom, kjer imajo tri prazne učilnice, ki smo jih mi zasedli in tja preselili naše otroke. Smo takoj uredili tudi šolsko prehrano."

Lastnica vrtčevske stavbe je občina Trst, ki naj bi v naslednjih mesecih poskrbela za sanacijo. V vrtcu, kjer so se že pred dvema letoma morali zaradi popravila strehe začasno preseliti v mobilne hiške, se nadejajo čimprejšnje vrnitve v matične prostore:

"Zdaj bo najprej tehnik pregledal stavbo, ocenil, katera gradbena dela so potrebna, in potem bodo v skladu z roki in birokracijo italijanske države to uredili, upam, da bomo novo šolsko leto začeli znova doma," je pojasnila ravnateljica.

Visoke koncentracije radona je okoljska agencija izmerila tudi v šolski telovadnici na Proseku, ki so jo začasno zaprli za učence in dijake. Poleg šolarjev, teh je okrog sto iz openske Večstopenjske šole, dvorano uporabljajo tudi športna društva.