Foto: EPA
Foto: EPA

Peronospora, glivično obolenje, je ena najpogostejših in hkrati zelo hudih bolezni predvsem vinske trte, pa tudi zelenjadnic. Letošnja mokra pomlad je njeno pojavnost pospešila. Specialist za varstvo rastlin na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Nova Gorica, Ivan Žežlina: "Peronosporno leto se pojavi vsake toliko let. Glede na to, da so bili izjemno pogoji, dež vsak dan, zelo močne rose, vlaga, nenadne plohe in podobno. To so odlični pogoji za razvoj te bolezni. Temu primerno je je letos veliko."

Pojavlja se povsod. "Peronospora na vinski trti se pojavlja v vseh vinorodnih okoliših Primorske – Istra, Goriška Brda, našli smo jo povsod. Problem je, ker se pojavlja na mladih grozdičkih oziroma na kabernikih. Tako je treba res izvajati intenzivno varstvo."

Potrebna je uporaba pripravkov z učinkovitim delovanjem. "To so sistemični, polsistemični pripravki. Kdor prisega na kontaktne, mora škropljenje zgostiti."

Ob peronospori na vinski trti je potrebno izvajati varstvo tudi na sadnem drevju, opozarja Žežlina. "Predvsem v nasadih sadja, kjer pridelka ni, so mogoče nekateri pridelovalci malce zanemarili varstvo. Opozarjamo, da je potrebno škropiti, kljub temu, da na sadnem drevju ni pridelka."

Prihaja pa tudi čas oljčne muhe, najpomembnejšega škodljivca oljk, in nanjo velja biti pozoren že v tem času.