Utrinek z ene od prejšnjih Incaster. Foto: incastra.si
Utrinek z ene od prejšnjih Incaster. Foto: incastra.si

Letos so zaradi epidemičnih razmer večino vsebin pripravili virtualno, so pa razširili program za osnovnošolce, ki se lahko z različnimi poklici srečajo na delavnicah.

Spoznavanje ajdovskih podjetij in poklicnih možnosti, ki jih ponujajo, je glavni cilj Incastre. Le da letos udeleženci podjetij ne spoznavajo v živo, ampak virtualno. Vodja projekta, Neja Fakin iz Ljudske univerze Ajdovščina: "Sodelujejo vsa podjetja, ki so sodelovala do zdaj. Tako da se je tudi letos odzvalo petdeset podjetij in društev, v dvanajst pa smo vstopili in posneli kratke virtualne sprehode."

Razširili so program za osnovnošolce. Učencem zadnje triade iz petih osnovnih šol na delavnicah približajo različne poklice. Direktorica Ljudske univerze Eva Mermolja: "Gre za izkustvene delavnice, kjer mladi spoznavajo različna področja: od mehatronike, elektrotehnike, tekstilne industrije do živilske tehnologije. Predvsem smo izhajali iz potreb ajdovskega gospodarstva."

Spoznavanje poklicev od blizu je pohvalila osnovnošolka Vesna Grohar: "Veliko bolje je, kot da sam na spletu gledaš, kako zgleda nek poklic."

V podjetju VRC potrebujejo predvsem kadre, ki obvladajo računalniško krmiljenje strojev, pa tudi profile iz kovinarske stroke. Sodelujejo s srednjimi šolami in dijakom omogočajo opravljanje prakse, pojasnjuje direktor Janko Bačar: "Na Incastro se prijavljamo z namenom, da spodbujamo te poklice. To so poklici prihodnosti, tudi druga podjetja jih potrebujejo. Ta kader je zelo iskan."

Direktorica Razvojne agencije Rod, Brigita Habjan Štolfa, je dejala, da so eno redkih območij, kjer že vrsto let sistematično skrbijo za promocijo najbolj iskanih poklicev: "Da vidijo, da imajo tudi tukaj priložnosti in da se lahko tudi vračajo."

Dan ajdovske industrije in podjetništva bodo zaključili v soboto na Lavričevem trgu.