Foto: EPA
Foto: EPA

Prva nagrada 18. tekmovanja Frederica Chopina v višini 40.000 evrov je šla 24-letnemu v Parizu rojenemu Kanadčanu Bruceu (Xiaoyu) Liuju, ki je izmed 12 finalistov nastopil kot zadnji. Izvedel je Chopinov koncert v e-molu, op. 11 z orkestrom v nabito polni nacionalni filharmoniji v Varšavi.

Glasbena urednica Radia Koper Tatjana Gregorič je Aleksandra Gadžijeva poklicala v Varšavo. "To je nepozaben trenutek in zagotovo zgodovinski trenutek, zame, za Slovenijo, za Italijo, za Gorico, za mojo družino in za glasbo. Počutim se kot v sanjah. Ampak po malem sem to tudi pričakoval. Zelo sem vesel zlasti nagrade za najboljšo izvedbo sonate, ta nagrada mi je res pri srcu in sem si jo zelo želel."

Dnevi na tekovanju so bili zelo naporni, je še povedal Gadžijev, ki zdaj čuti veliko odgovornost. "Do glasbe in do poslušalcev. V naslednjih dneh si bodo sledili koncerti nagrajencev in komaj čakam."

Na Poljskem se je sicer dobro počutil. "Že od prvega dne sem se tu počutil domače, atmosfera je bila odlična. Poljska in Slovenija imata nekaj skupnih točk, čuti se slovanska duša, to mi je pomagalo, da sem se počutil zelo svobodnega, na odru, s publiko v dvorani in z ljudmi na splošno. Veliko je bilo avtogramov in intervjujev in mislim, da je to šele začetek. Vesel sem, da je občutek za glasbo in zlasti za Chopina, ki sem ga razvijal v zadnjem letu, dobil tako priznanje. Gremo naprej."

Leta 1994 rojeni Gadžijev prihaja iz goriške glasbene družine. Ure klavirja je najprej obiskoval pri mami, nato nadaljeval izobraževanje na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici, pri očetu, priznanem ruskem pianistu Sijavušu Gadžijevu. Z orkestrom je debitiral že pri devetih letih, svoj prvi klavirski recital pa je izvedel leto kasneje.

Znano je, da visoka uvrstitev na tem priznanem tekmovanju mladim pianistom odpira vrata v vrhunske svetovne koncertne dvorane in utira pot k snemanju z najbolj znanimi založbami. Predsednica žirije Katarzyna Popowa-Zydron je po razglasitvi nagrajencev dejala, da so tokratni pianisti na zelo visoki ravni in da je bilo odločanje o nagrajencih zelo težavno za 17 žirantov. Udeležence je označila za "čudovite mlade ljudi".

Dodala je, da morajo udeleženci med tekmovanjem poleg tega, da dokažejo svojo pianistično odličnost, izkazati tudi rahločutnost in vnos svežine v glasbo. "Skušam najti razmerje med izvajalcem in Chopinom," je še dejala Popowa-Zydron. Glasba je po njenih besedah "sporočilo osebe in (glasbeniki) bi morali vedeti, kakšen človek je bil Chopin."

Chopinovo tekmovanje praviloma izvedejo vsakih pet let in 18. po vrsti bi se naj pravzaprav odvilo že lani, vendar so ga zaradi pandemije zamaknili na letošnje leto.