V marinah izpostavljajo tudi pomen tesnejšega sodelovanja z lokalno skupnostjo, kar bi povečalo multiplikativne učinke navtičnega turizma. Foto: Radio Koper
V marinah izpostavljajo tudi pomen tesnejšega sodelovanja z lokalno skupnostjo, kar bi povečalo multiplikativne učinke navtičnega turizma. Foto: Radio Koper

Med mestnimi pristanišči sta piranski in izolski mandrač priljubljena postanka dnevnih navtičnih turistov, medtem ko je izolska marina z novim pomolom in skupno 800 privezi postala največja slovenska marina. Letošnjo sezono v Marini Izola je sicer zaznamovalo izlitje nafte iz cisterne hotela Delfin. Kljub temu, da nafta na delu, omejenem z baražami, še vedno pronica v morje, direktor marine Vladimir Gavran sezono ocenjuje kot uspešno. Vsekakor boljšo, kot so pričakovali: "Kar se je zgodilo letos, je pač nek izredni dogodek. Mislim, da ostali lastniki plovil niso bili prizadeti zaradi tega onesnaženja."

Izola je priljubljen postanek dnevnih navtičnih turistov. V mestnem pristanišču so jih letos zabeležili 525, za petino več kot lani. Direktor izolske Komunale Robi Flego: "Vsekakor se zavedamo, da so dnevni privezi pomembni tudi za ostale dejavnosti turizma, gostinstva in bomo skušali na tem delu dvigniti kvaliteto s storitvijo, ki jo lahko ponudimo."

Tudi Piran je pravi magnet za navtične turiste. V mandraču med sezono tedensko privežejo 150 plovil. Jana Pines iz Okolja: "V Piranu imamo 40 dnevnih privezov. Vsak vikend je povpraševanje tolikšno, da ne bi zadostovalo niti, če bi jih imeli trikrat več."

V Marini Portorož je bilo manj italijanskih gostov, več pa jih je bilo tudi letos iz Madžarske in s Češke. Namestnik direktorja Kristjan Novljan: "To so nova in izjemno zanimiva tržišča, tako da smo glede tega zelo konkurenčni tudi s Hrvaško."

Marina Koper je eno izmed pomembnih evropskih središč za dostavo novih plovil, tudi katamaranov, pojasnjuje direktor Alen Jakomin: "Štiri katamarane smo dvignili lansko leto, letos do zdaj že petega. Drugače pa damo v morje na leto okrog 250 plovil, letos jih je do zdaj 270." Trenutna obnova valobrana v Marini Koper pa je le začetek temeljite prenove celotne infrastrukture.

Podrobneje o letošnji navtični sezoni pa v tokratni oddaji Morje in mi, v kateri smo obiskali tudi izolski škver, kjer so pred dobrim mesecem začeli obnavljati tradicionalno istrsko barko, malo gajeto Lovranski guc.

Piran in Izola priljubljena postanka navtičnih turistov