Film Piran Underground razkriva življenje v mestnem jedru, ko v njem ni turistov. Foto: Arhiv RTV SLO
Film Piran Underground razkriva življenje v mestnem jedru, ko v njem ni turistov. Foto: Arhiv RTV SLO

Pod fotografijo te nenavadne, na trenutke groteskne galerije sreče in žalosti, kriminala in ljubezni, osamljenosti, a tudi optimizma, se je podpisal Ubald Trnkoczy.

Piranski raperji. Igralec Boris Cavazza pripoveduje o času, ko je obiskoval pomorsko šolo. Zgodba narkomana. Preprodajalec drog. Slikar begunec. Ribiči. Zabave in pogrebi. Župnik. Župan Peter Bossman v angleščini predstavlja svojo zgodbo. Dokumentarni posnetki se prepletajo s podobami sedanjosti, ki jo v filmu opisujejo Pirančani. Tudi igralec Valter Dragan, ki ta pisani mozaik povezuje v skorajda onirično celoto, je Pirančan. Obenem je tudi soavtor scenarija. "To je moja intimistična izpoved. Zadnja tretjina je več ali manj čisti nadrealizem. Artizem. Mene ni zanimalo, da bi hotel ugajati publiki, to ni za mase. To je moj prispevek mestu, ki ga ljubim, v katerem sem bil rojen."

Plakat novonastalega filma o Piranu. Foto: Občina Piran
Plakat novonastalega filma o Piranu. Foto: Občina Piran

Fotografija v filmu je postavljena kot ogledalo usod posameznikov, ki nikakor niso črno-bele. Zato se v njih lahko prepozna vsakdo, pojasnjuje direktor fotografije Ubald Trnkoczy in dodaja, da Piran zahteva poseben zorni kot: "Piran ima to magičnost, ki jo nosi tudi film, tako kot je rekel gospod Tegethoff, Avstrijec, je Piran kot stara krasna gospa, ki jo moramo razumeti na nek poseben način."

Režiser Iztok Aberšek sicer že 25 let živi med Piranom in Ljubljano, a je vse temne odtenke piranske zime odkrival med snemanjem filma. "Devetdeset odstotkov nisem imel pojma, tako da sem prodiral v to psiho. In slednja je fascinantna."

Film Piran Underground so začeli snemati leta 2016. Delali so večinoma ob vikendih. Sproti so se prilagajali obveznostim sodelujočih. Vremenu. Financam. Nenazadnje ga je ekipa ustvarjalcev skoraj v celoti samofinancirala. Želijo si, da bi film uspel priti na platna čim več manjših festivalov po svetu. Najprej pa na Festival slovenskega filma, ki bo predvidoma oktobra znova v Portorožu.