Foto: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije
Foto: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije

Po zdajšnji oceni bi za vrtec s podzemno garažno hišo namreč morali odšteti od 14 do 15 milijonov evrov. Za občino pa je še izvedljiv strošek do 11 milijonov. Letos računajo na gradbeno dovoljenje za vrtec, prihodnje leto bi ga začeli graditi. Pospešiti nameravajo tudi reševanje stanovanjskega vprašanja, predvsem mladih. Denar za obnovo osmih občinskih stanovanj, denimo, bo predviden že v prvem proračunu tega mandata, ki bo po napovedih župana Andreja Korenike potrjen marca.

V novem lucijskem vrtcu bo 16 slovenskih in šest italijanskih oddelkov. Ocenjena vrednost naložbe znaša skoraj polovico občinskega proračuna. Zato jo je treba poceniti. Razmišljajo o več možnostih, tudi o manjši garažni hiši. Prav tako morajo zagotoviti dodatne vire financiranja, česar prejšnja oblast po županovih besedah ni naredila. Med drugim za gradnjo italijanskega vrtca računajo na 28-odstotni delež pristojnega ministrstva, in na vsaj milijon in pol državnih sredstev za slovenskega. Župan Andrej Korenika: "Moja želja je, da je maksimalna zadolžitev, kar se tiče vrtca, med pet in šest milijonov, kar bi bilo še sprejemljivo za občino."

Finančno stanje občine je sicer dobro, ob pripravi letošnjega proračuna ocenjuje Korenika. A prenos šestih milijonov evrov iz lanskega proračuna kaže, da so bili projekti napačno zastavljeni. "Zato smo tudi mi v tem letu zastavili proračun, tako da bo veliko projektov. Nismo pa dali noter neka sredstva za zadeve, ki vemo, da v tem letu ne bodo izpeljane, ne. To je na primer vrtec, Košta," še pove Korenika.

Na Košti v Sečovljah že imajo gradbeno dovoljenje za stolpič s 13 stanovanji. Najprej pa morajo zgraditi dostopno cesto, kot so zahtevali krajani. Trenutno pripravljajo dokumentacijo za gradbeno dovoljenje. Vodja urada za infrastrukturo Mojca Hilj Trivič: " Računamo, da do konca leta bomo tudi tega dobili in v naslednjem letu bi lahko pričeli z gradnjo tako dostopne poti – povezava Parecag-Košta kot tudi stolpiča za javna najemna stanovanja."

Občina med drugim rešuje tudi vprašanje uveljavitve predkupne pravice za zemljišča v lasti Term Čatež, na katerih so portoroška teniška igrišča. Lani julija je občinski svet namreč potrdil uveljavitev predkupne pravice. Korenika je jasen: pod zdajšnjimi pogoji občina teh zemljišč ne bo odkupila. Ali bo za skoraj pet milijonov evrov dobila več ali pa bo lastnik znižal ceno, pravi.