Upravljalci plaž pičakujejo tudi podrobnejša navodila Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja. Na sliki plaža v Portorožu. Foto: Radio Koper
Upravljalci plaž pičakujejo tudi podrobnejša navodila Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja. Na sliki plaža v Portorožu. Foto: Radio Koper

Na inštitutu odgovarjajo, da so priporočila v pripravi. Na spletni strani NIJZ pa jih bodo objavili, ko bo ukrep oziroma sprostitev ukrepa stopila v veljavo.

Plaža Svetilnik v Izoli je priljubljena zlasti med domačini. Foto: Radio Koper
Plaža Svetilnik v Izoli je priljubljena zlasti med domačini. Foto: Radio Koper

Ukrep o prepovedi pa je zaenkrat še v veljavi, so z NIJZ odgovorili na naša vprašanja, ali je glede poležavanja in sončenja na plažah že kaj sprememb. Plaže z upravljavcem se bodo uradno sicer začele odpirati junija. Prva bo mestna plaža v Kopru. Tako kot druge, je že zdaj dostopna za obiskovalce, pojasnjuje Dimitrije Šamšal iz koprske Marjetice:

"Seveda se pa morajo držati smernic, ki so jih že objavili. Se pravi, razdalja in ostale zadeve."

Mestna plaža Svetilnik v Izoli sicer nima upravljavca, vendar morajo obiskovalci ravnati samozaščitno in upoštevati medosebno razdaljo, poudarja župan Danilo Markočič:

"Že zdaj se ljudje držijo tega in verjamem, da bodo zaradi svoje varnosti in varnosti drugih to upoštevali."

Morje in mi

Zakaj bomo tudi na plažah letos morali upoštevati 'protikorona' razdaljo? Kaj je znanega o novem koronavirusu, ko pride v stik z morsko vodo? Kaj pa sladke vode in bazeni? Lahko analiza odpadne vode pomaga pri sledenju epidemije virusov kot je sars-cov2? So upravljavci plaž pripravljeni na kopalno sezono, ki bo zelo drugačna od preteklih? Na ta vprašanja iščemo odgovore v tokratni oddaji Morje in mi.

Spoštovanje ukrepov bodo nadzirali, konec meseca bodo na svetu za varnost dorekli še morebitne dodatne ukrepe. Na Centralni plaži v Portorožu bodo brez večjih težav zagotovili ustrezno razdaljo med kopalci. Poskrbeli bodo za razkuževanje sanitarij in ležalnikov. Če bo kopalcev preveč, bodo dostop morali tudi omejevati, pojasnjuje direktor piranskega Okolja, Gašpar Gašpar Mišič:

"Nihče ne bi rad prišel na plažo in odšel domov okužen. Mi pa moramo poskrbeti, da tudi nekdo, ki pride na plažo, ne okuži drugega."

V Ankaranu letos ne bo niti poletnega avtobusa niti turistične ladjice, lokali na plažah pa se bodo odprli šele julija.

Tam, kjer ni upravljavca, se sicer kopamo na lastno odgovornost. Med najbolj priljubljenimi takšnimi plažami je obala pod strunjanskim klifom z Belimi skalami in Mesečevim zalivom. Vendar v Krajinskem parku Strunjan opozarjajo, da je celoten odsek še vedno zelo nevaren zaradi močnega krušenja klifa in zato tam odsvetujejo kopanje in sončenje.

Lea Širok

Morje in mi: priprave na poletno sezono