Samuel Terčič kaže na razpoke zaradi plazenja. Foto: Radio Koper/Karin Zorn Čebokli
Samuel Terčič kaže na razpoke zaradi plazenja. Foto: Radio Koper/Karin Zorn Čebokli

Plaz v Šmihelu se je zaradi izrednega deževja sprožil novembra leta 2000. Dve družini sta se morali takrat izseliti, en domačin pa se je nato vrnil in še vedno živi v poškodovani hiši. Ker se država zaradi pomanjkanja denarja sanacije ni lotila več kot desetletje, je novogoriška mestna občina leta 2014 na lastno pest uredila odvodnjavanje na vzhodnem delu vasi. Ukrep je umiril premike zemljine, saj od takrat niso več zaznali večjih razpok, pravi geolog Klemen Sotlar:
"Drenaža daje dva deci vode na sekundo v deževnem vremenu in deci v suhem. To pomeni, da od osem do šestnajst kubičnih metrov vode na dan odpeljemo stran, saj bi voda sicer počasi pronicala v plaz. Ne poznam drenaže v Sloveniji, ki bi dajala toliko vode."

Ministrstvo za okolje in prostor je začelo z vkopom drenažne cevi v zahodnem delu vasi v dolžini 500 metrov. Poveljnik civilne zaščite Mestne občine Nova Gorica, Andrej Biaggio:
"Za popolno sanacijo plazu pa je seveda potrebno postaviti pilote v obliki vodnjakov pod vasjo. Takrat pa se bo dokončno saniralo plaz in bo varna tako vas kot krajani, pa tudi mi v civilni zaščiti bomo pomirjeni."

Dokončna sanacija naj bi stekla prihodnje leto. Koliko drenažnih vodnjakov bo potrebnih, bo sicer pokazal monitoring, ki ga bodo izvedli po ureditvi drenažne cevi. Prihodnje leto pa naj bi porušili tudi poškodovano hišo Samuela Terčiča in mu zgradili novo. "Če bodo še naprej samo obljubljali, da bo prihodnje leto, pa spet prihodnje leto… Je šlo mimo že dvajset let. Če bo spet tako, ne bom zadovoljen, sicer pa bom."

Vrednost vseh načrtovanih ukrepov znaša dobre tri milijone evrov.