Delavci spijo pa na vzmetnicah v skladišču, najemajo jih prek portugalske agencije za posredovanje dela, ki pri nas sploh ni registrirana. Foto: Facebook Delavska svetovalnica
Delavci spijo pa na vzmetnicah v skladišču, najemajo jih prek portugalske agencije za posredovanje dela, ki pri nas sploh ni registrirana. Foto: Facebook Delavska svetovalnica

Podjetji Marinblu in Selea, ki sta v lasti družine nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja, sta primer nedelovanja sistema in izkoriščanja njegovih pomanjkljivosti, pravi Goran Lukič iz Delavske svetovalnice. "Cela veriga nadzora je v posmeh. Delodajalci, o katerih se pogovarjamo, to vedo. Ne bodimo naivni, imajo svojo socialno mrežo, vedo, kako sistem deluje in se mu prilagajajo."

Podjetja, ki tako očitno in grobo kršijo temeljne pravice delavcev, sploh ne bi smela obratovati. O tem je danes na sprejemu v državnem zboru govoril tudi generalni državni tožilec Drago Šketa. "Vsekakor je nizkotno, da ljudje, ki opravljajo težko delo, niso plačani oz. delajo v nemogočih pogojih. Živimo v tretjem tisočletju. Delavci so si izborili in priborili svoje pravice, zagotovljeno mora biti tudi človeško ravnanje z njimi. Vsako delo je častno in mora biti tudi plačano."

Delavska svetovalnica je že vložila kazensko ovadbo, zdaj čaka, da pristojni organi opravijo svoje delo, dodaja Luka Lukič. "Tudi kot družba se moramo vprašati o elementarnih vrednotah. Ključno vprašanje je, kje je meja, pri kateri inšpektor kaznuje in zapre obrat. So to delavci v okovih, stradanje, bičanje? Ne vem, sprašujem. Kje je tista točka, ko reče, zdaj pa lahko uporabimo ta famozni člen, ki to dopušča."

V Delavski svetovalnici pozivajo kupce, naj premislijo o tem, če bodo še sodelovali s podjetjema družine Šuštar, saj da ne spoštujeta niti higienskih pogojev.